EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10-те най-конкурентни държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10-те най-конкурентни държави

mail13:37 | 12.04.2016прегледи 1257 коментарикоментари 0


Коя е най-конкурентоспособната страна в света за 2015 година? Отговор на този въпрос дават данните от изследването на IMD World Competitiveness Center, публикувани от немския икономически вестник Wirtschaftswoche. Немското издание подрежда в класация 10-те най-конкурентоспособни страни в света за 2015 година.

10-тото място е за Германия. Докато през 2014 година страната заема 6-то място по конкурентоспособност в света то през 2015 година тя трябва да се задоволи с това, че все пак остава в десетката. Пред страната има множество предизвикателства от енергийния сектор, до насърчаването на частните и публични инвестиции. Страната се стреми да изгради висококвaлифицирана работна ръка, като в същото време трябва да провежда политика на стабилност и предвидимост.

9-тото място е за Швеция. В сравнение с 2014 година северноевропейското кралство пада с четири места до 9-та позиция в класацията. Швеция е известна със своята квалифицирана работна ръка, политическата стабилност, ефективната съдебна система, а отделно страната поставя и силен акцент върху научните изследвания. В кралството е налице и много високо ниво на образование и добра инфраструктура.

8-мото място е за Дания. Кралството подобрява своята позиция в класирането през 2015 г. спрямо 2014 година. През 2014 година Дания е била 9-та по критерия конкурентоспосoбност. Страната се характеризира с добрите си практики по отношение на държавното управление, здравната система, околната среда и на последно място, но не по значение трудовите стандарти.  В Дания е налице не само особено голямо върховенство на закона, но и факта, че подкупите и корупцията имат малък шанс.

На 7-мо място е Норвегия. В сравнение с 2014 година Норвегия се класира с 3 места по-нагоре. В международен план страната може да се гордее със своите социални условия. Други фактори, които са в плюс на скандинавската страна са в областта на ефективността на правителството: равнопоставеността, прозрачността и върховенството на закона, които спомагат за ефективността на държавните органи.

На 6-то място е Люксембург. В класирането през 2014 година Великото херцогство в било едва на 11-то място. Факторите, които изстрелват Люксембург с 5 места по-напред са политическата стабилност в страната, конкурентното данъчно облагане, благоприятната околна среда и квалифицираната работна ръка.

На 5-то място е Канада. През 2014 година Канада е заемала 7-мо място в класацията на IMD World Competitiveness Ranking. Добрите резултати, които има Канада по отношение на конкурентоспособността се дължат главно на стабилността и предвидимостта в политиката, високото ниво на образование, квалифицираната работна ръка, както и ефективната съдебна система. Северноамериканската страна има добри показатели и по отношение на бизнес средата.

На 4-то място е Швейцария. Фирмите от цял свят отдавна са запознати с отличната оценка, която малката алпийска държава има по отношение на инфраструктурата си. Швейцария е известна със своята здрава икономика, отличните трудови стандарти и ниските капиталови разходи, които в международен план я правят една от най-конкурентоспособните страни в света.

На 3-то място е Сингапур. Както и през 2014 година островната страна Сингапур е сред първите 3 страни в света по показателя конкурентоспособност. Това се дължи особено на отличната институционална рамка на азиатската страна. В допълнение Сингапур е сред световните фаворити по отношение на образованието и технологичната си инфраструктура.

На 2-ро място е Хонконг. В сравнение с 2014 година Хонг Конг се класира 2 места по-напред. Фирми от цял свят ценят Хонг Конг по-специално заради икономическото законодателство, добрите практики за управление на предприемаческите нагласи и ценности, както и заради технологичната инфраструктура. Хонг Конг е известен със своите успехи по отношение на международните инвестиции, фискалната политика и финансите.

На 1-во място са САЩ.  Според IMD World Competitiveness Center най-конкурентната икономика в света е тази на САЩ. САЩ са най-динамичната икономика в света, която се характеризира с добър достъп до финансиране, силна насоченост на научноизследователската и развойна дейност, както и отлична бизнес среда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg