EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10-те изби във Видинско празнуват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10-те изби във Видинско празнуват

mail16:03 | 02.02.2022прегледи 921 коментарикоментари 0


Видинско от векове се гордее със своите лозари и винарски изби, повечето от които са разположени по поречието на река Дунав. Десетте утвърдени винарски изби, които отглеждат хиляди декари лозя във Видинско, отбелязват Трифон Зарезан на 1 февруари по нов стил, а повечето от тях правят първото зарязване по стар стил - на 14 февруари, каза за БТА Петко Миков, собственик на "Видинска Гъмза". Той заяви, че ще почетат Трифон Зарезан по традиция на 14 февруари, давайки начало на една успешна година за избата. Миков допълни, че отглежда над 650 дка лозя, основно от сортовете "Гъмза", "Памид", "Ркацители", "Мерло " и "Каберне Совиньон". Фирмата съществува от 2005 г. и е сред утвърдените на пазара на вина в България и чужбина. Сред най-продаваните са червените им вина -"Гъмза", "Памид" и "Мускат Отонел", каза още Миков. За Германия и Холандия изнасят сериозни количества "Гъмза", а за Швейцария, Белгия и Италия - основно износът е на "Памид". Винарната им се намира на територията на община Ново село и има капацитет за 100 000 литра годишно производство на вино.
Емил Георгиев от винарна "Ново село" каза за БТА, че от откриването на избата през 2019 г., Трифон Зарезан празнуват всяка година на 14 февруари с малко тържество на лозята и във винарната. Според него най-предпочитани през зимния сезон са червените вина "Мерло" и "Каберне". Анелия Маринова, търговски представител на винарна "Калотов" в село Винарово, каза за БТА, че вече са започнали зарязването на лозовите масиви и сред най-продаваните им вина също е червеното "Каберне".
На 1 февруари по традиция с голям празник ще зарежат своите масиви в "Бонония Естейт" - с. Гомотарци, където отглеждат над 1300 дка лозя. При създаването на фирмата през 2013 г. лозята са били едва 400 дка, каза Цвятко Цветков, представител на "Бонония Естейт". За работещите във фирмата утрешния 1 февруари - Трифон Зарезан е голям празник и в зарязването на лозята се включват много хора, а местните самодейци пресъздават народния обичай, каза още Цветков.
Сред проспериращите в последните години винарни в региона, които отглеждат и свои масиви лозя, са винарна - "Боровица" и "Магура" в община Белоградчик, "Шато дьо Вал" - с. Градец, "Дос Аламос" - с. Неговановци, "Ново село" в Ново село. Някои от изброените винарски изби са познати на пазара от дълги години, други - развиват своята дейност от скоро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg