EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 стъпки срещу генерирани битови отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 стъпки срещу генерирани битови отпадъци

mail08:00 | 04.06.2013прегледи 487 коментарикоментари 0


Предприемането на десет стъпки е достатъчно, за да изчезнат генерираните битови отпадъци, твърди британският проф. Пол Конет, почетен президент на Европейската мрежа за нулеви отпадъци и световнопризнат учен в областта на нулевите отпадъци. Той беше специален гост на първия фестивал на филми за Земята в Дома на киното в столицата от 27 до 29 май. Ако всички потребяваме и изхвърляме отпадъци, както го правят в САЩ, скоро ще са ни нужни четири планети като Земята, а ако правим това, както в Европа - две планети, коментира Конет. Това налага промяна и най-подходящото място за започването й са отпадъците, които трябва да се намалят, да се рециклират и използват повторно, добави той.
Експертът се занимава с управление на отпадъците от 28 години, работил е в 49 от щатите в Америка, както и в над 60 държави по света. Основната му теза е, че изминавайки десетте стъпки, се стига до "нулеви отпадъци", като резултатите са по-добри селища за живеене, устойчиво земеделие и архитектура, нови източници на енергия и създаване на "зелени" работни места.
Първата стъпка към намаляване на битовите отпадъци е разделното събиране при източника. Втората е събиране на сметта от врата на врата, с определени дни за извозване на отделните видове отпадък. Това е важно, за да се достигне до 100 процента органичен отпадък, който да се компостира, коментира експертът. Широкото прилагане на компостирането е и третата стъпка, посочена от експерта. Четвъртата е свързана с обработката на отпадъците - рециклиране, а петата - с повторната им употреба.
Шестата стъпка е свързана с предприемането на инициативи за намаляване на отпадъците, включително за намаляване на производството на определени опаковки. Въвеждането на икономически мерки, с които се поощрява намаляването на отпадъците, е седмата стъпка, посочена от Конет. Като пример той даде приложената в някои щати в Америка по-ниска с 25 на сто такса "смет" за собствениците на заведения и хотели, които разделно събират и предават отпадъците си. Подобна мярка може да бъде и санкция, при неразделно изхвърляне на боклук. С прилагането на първите седем стъпки, които са доста познати, може да се постигне 80 на сто намаляване на отпадъците. Подобни резултати са достигнати в около 200 италиански общини, както и в някои американски градове, посочи експертът, позовавайки се на опита си.
Осмата стъпка към постигането на "нулеви отпадъци" е свързана с изграждането на изследователски център за разделяне и проучване на остатъчните фракции, непосредствено преди сметището. Идеята е всички отпадъци да се преразгледат,  преди да се заровят и от тях да се извади останалата рециклируема смет, поясни той.
Предвижда се в подобни центрове да работят учени и да практикуват студенти. По думите на Конет това е мястото, където трябва да се срещнат обществото, учените и индустрията и да се потърси сметка на производителите за опаковките и изделията, които са стигнали до тук и не подлежат на преработка и повторна употреба. Деветата стъпка е подобряване на промишления дизайн на продуктите и техните опаковки, така че те да не достигат до депото. Последната стъпка е изграждане на временно /преходно/ сметище за замърсената и биостабилизирана органична фракция, както и за нерециклируемите материали.

Прилагането на всичките десет стъпки води до "нулеви отпадъци" за общините, с което отпада нуждата от огромни сметища или инсинератори, подпомага се подобряването на човешкото здраве и околната среда. Подобни резултати вече са постигнали близо 100 италиански общини. Според Конет прилагането на концепцията за "нулеви отпадъци" е по-добрата алтернатива на съществуващото положение в много страни, градове и местни общности, включително и България. Изгарянето на отпадъци е проектирано за изчезването на тази смет, която не може да се преработи. Прилагането на концепцията за "нулеви отпадъци" обаче е  по-добрата алтернатива, защото прави видима непреработваемата смет, подчертава я като грешка и води до нейното отстраняване, коментира Конет.

Източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg