EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 млрд. евро за Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 млрд. евро за Кипър

mail15:00 | 05.07.2012прегледи 435 коментарикоментари 0


Десет милиарда евро, които съставляват 558 на сто от БВП на Кипър, ще са нужни за рекапитализация на банките на острова, според оценки на представители на т. нар. тройка - ЕС, ЕЦБ и МВФ, които от вчера преговарят с кипърското правителство за отпускане на спасителна помощ на страната, съобщават кипърските гръцки вестници.
Първоначалните прогнози на кипърските власти бяха за 2,3 млрд. евро, от които 1,8 млрд. евро за Народната банка и 500 млн. евро за централната банка.
В. "Филелефтерос" пише, че предварителните оценки на екипа на Международния валутен фонд, който пристигна в Кипър преди експертите на ЕС и ЕЦБ, са показали след проверка на портфейлите на банките, че общата сума, необходима на банковия сектор за рекапитализация възлиза на 10 млрд. евро. Според изданието тази сума надхвърляла даже изчисленията, направени от международната агенция Фич, която понижи кредитния рейтинг на кипърската икономика до т. нар. Ниво "боклук".
Същата агенция бе обявила, че рекапитализацията на кипърските банки ще изисква 6 млрд. евро. Смята се, че разликата в сумите идва от промяната в методологията на изчисление на необслужваните заеми.


 


Тагове: Кипър, помощ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg