EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 заплати при пенсиониране на учители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 заплати при пенсиониране на учители

mail06:42 | 20.06.2016прегледи 849 коментарикоментари 0


Сега, когато започват разговорите за бюджета за догодина, ще се боря в него, а и през следващите години, парите за образование в България да са повече. Още днес след приключването на събора ще подпишем Колективния трудов договор, с който този ангажимент ще стане факт. Това заяви пред делегатите на Националния учителски събор вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. 

В договора ще бъде разписано, че министерството и синдикатите заедно ще се борят за 10 % увеличение на работните заплати на учителите от 01.01.2017 г. Други акценти в договора ще бъдат увеличение на заплащането на Часа на класа на 30 лева от началото на следващата година, каквото е предложението на МОН, както и увеличаване на обезщетението при пенсиониране на 10 работни заплати на 1 август и на 10 заплати и половина от 1 януари 2017г.

Вицепремиерът каза още, че водещите финансови политики за МОН ще са поддържане на средната учителска заплата над средната за страната; изпреварващо увеличаване на минималната учителска заплата и подобряване системата за квалификация на учителите. МОН предстои да одобри и въведе мерки за ангажиране на учителите, придобили право на пенсия, в  дейности, които позволяват облекчена натовареност. Една такава програма ще даде възможност за поетапно преминаване от активна трудова възраст към пенсионен живот и използване на потенциала на учителите от тази група. Също така МОН ще подпомогне усилията на детските градини и общините за обхващане на децата в предучилищна възраст и има амбицията за изпреварващо увеличаване на  възнагражденията на заетите  в детските градини, предвид изоставането им от тези в училищата, каза още вицепремиерът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg