EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10% данък върху лихви по депозити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10% данък върху лихви по депозити

mail14:30 | 10.10.2012прегледи 2388 коментарикоментари 0


Ива Стойкова, Данаил Алеков

С 10% ще се облагат лихвите по банковите влогове и депозити на физическите лица от 2013 г. Това реши на днешно заседание правителството, приемайки промени в Закона за ДДС, с които ще се направят и промени в още няколко закона. Промяна ще претърпи Законът за данъците върху доходите на физически лица. На практика това означава, че ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство. Очакванията са този данък да доведе до допълнителни приходи за бюджета от 120 милиона лева.
Конкретни цифри
В България под 10% от населението има депозити над 20 000 лева. Изчисленията сочат, че при депозит от 20 хил. лв. при годишна лихва от 4%, конкретното физическо лице ще плаща данък 80 лева на година. Промяната, според финансовия министър, няма да разклати банковата система у нас при евентуално теглене на спестяванията, заради въвеждането на данъка. Банковата система има огромен ресурс, който всеки месец се увеличава с около половин милиард лева в последните около 3 години.
Спестяванията на населението достигнаха нов рекорд през август – 34,5 млрд. лв. по данни на БНБ. Повишението на годишна база е с 15%, докато задълженията на населението намаляват с 1,4% за година до 18,7 млрд. лв.
В резултат нетното богатство на населението в банките (депозити минус кредити) се увеличава до 15,8 млрд. лв. към 31 август 2012 г.
Само през август 2012 г. депозитите на населението се увеличават с 270 млн. лв. (спрямо ръст с 240 млн. лв. за същия месец на миналата година). За последните 12 месеца те се увеличават с 4,5 млрд. лв.
Върху тези над 34 млрд. лева трезорите начисляват годишни лихви за около1,8 - 2 млрд. лева. В момента банките плащат по депозитите годишна лихва между 3% и 7% според срочността.
Аргументите
Целта на промяната е не толкова заради фискалния ефект, колкото да се възстанови равнопоставеността между хората, обясни финансовият министър Симеон Дянков. В България има единен данък върху физическите лица и търговските лица и той е 10%. Това е най-ниският данък в ЕС. Необлагането на лихвите от депозитите е едно изключение и това е регресивно, защото по-големи банкови депозити имат по-богатите, заяви Дянков. Облагаме лихвите от депозит със същата ставка, с която се облагат всички останали доходи. България е единствената страна от тази година, която няма данък върху лихвите от депозитите. До миналата година така беше и Румъния. Фискалният ефект ще бъде около 120 милиона лева, прави се просто защото се оказва, че по-богатите хора всъщност плащат по-ниски данъци. Ако някой има 50 милиона лева в банкови депозити, ще плаща повече от лихвите, които е получил, но така е справедливо. Някой, който работи на минимална работна заплата плаща данък, а някой, който има голям капиталов доход и си го държи в банка в момента не плаща такъв доход”, посочи министърът.  Предстои приетото от правителството предложение да бъде гласувано в парламента.
 

Какво гласи  Директива 2003/48/ЕО от 3 юни 2003?

Не противоречи ли това решиние на МС на правилата в ЕС? Може ли да преместим депозитите си в друга страна?

Съгласно Директива 2003/48/ЕО от 3 юни 2003 година на ЕК доходите от спестяванията под формата на лихвени плащания вземания по дългове представляват облагаем доход за местните лица на всички държави - членки.     
Приемането на директивата цели да спре укриването на данъци от лица, които пребивават в една страна от ЕС, а в друга получават лихви от депозити.  
Директивата влиза в сила от 2005г., а всички държави-членки са длъжни да транспонират директивата в националното си законодателство.   
Всички държави-членки, с изключение на Белгия, Австрия и Люксембург, въвеждат автоматизирана система за обмен на информация по лихвени плащания.   
Автоматизираната система за обмен на данни стига дори до екзотични дестинации като Кайманови о-ви, Монсерат, Ангуила и остров Аруба.
Проблем при въвеждането на автоматизираната система за обмен на информацията по лихвени плащания срещат Лихтенщайн и Швейцария. В двете страни, банковата тайна е свещена, но в княжеството вече изразиха готовност да премахнат тайната.  
Доходите от депозити в швейцарските банки също се облагат, въпреки че страната отказа да въведе автоматизираната система за обмен. Страната на часовниците и шоколадите прие т.нар. схема „Рубик”, чрез която ще облага лихвите по депозитите и ще превежда събраните средства на съответните данъчни власти. Към момента, това облагане е 35%, а България вече подписа Спогодба за избягване на двойно данъчно облагане с Швейцария. 

Така, без да приемат автоматизираната система за обмен на информация, двете страни облагат лихвите и изпращат сумата – т.нар. “withholding tax”. Същият начин на удържане на данъка при източника използват Белгия, Австрия и Люксембург. ЕС се договаря с Монако, Сан Марино, Андора да прилага същата схема на облагане, а по силата на различни споразумения офшорни зони като островите Джърси, Гърнси и Ман, Търкс и Кайкос и Британските Вирджинови о-ви се прилага този вариант на облагане.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg