EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

10 години по-късно съдбата на ОЛАФ е под въпрос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 години по-късно съдбата на ОЛАФ е под въпрос

mail15:32 | 13.10.2009прегледи 606 коментарикоментари 0


Водещи политици и държавни служители изразиха сериозна резервираност към идеята Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) да е напълно независима от ЕК, съобщава Euobserver. Тази идея бе предложена от Жозе Мануел Барозу.
Десет години след създаването си, ОЛАФ все още изживява някои трудности на „прохождащо дете” заявява нейният шеф  Франц Брюнер. Той призна на годишната конференция на службата в Брюксел, провела се в понеделник, че статутът на неговите служители все още не е напълно ясен. Въпреки това не подкрепя идеята ОЛАФ да бъде напълно отделена от ЕК.
Въпросът за независимостта е преувеличен, коментира Брюнер, като акцентира, че страните членки, правосъдни и финансови контролни органи са под контрола на европейските министри.
Създадена по време на скандал за корупция, който доведе до подронване на репутацията на Европейската комисия, водена от Жак Сантер през 1999 г., Олаф все още е под шапката на изпълнителната власт на ЕС. Въпреки че на нея й се предоставя пълна оперативна независимост при извършване на проверки на място и започване на разследвания, в които финансовите интереси на блока са изложени на риск.
Според Барозу на ОЛАФ трябва да се даде пълна свобода извън ЕК и той иска да работи именно в тази насока.
Статутът на ОЛАФ също така би могъл да бъде променен при влизане в сила на  Договора от Лисабон. Документът предвижда възможността за създаване на ново поделение на ЕС за обществена прокуратура, и ОЛАФ може да бъде част от него.
Мнението на някои специалисти обаче е, че тази идея, която е доста стара, няма да бъде добра за ОЛАФ и може да я направи слаба във функционално отношение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1957