EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

1 трлн. евро "лоши" кредити в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 трлн. евро "лоши" кредити в еврозоната

mail11:39 | 05.10.2017прегледи 9367 коментарикоментари 0


Европейската централна банка планира да поиска от търговските банки от еврозоната да заделят достатъчно средства, за да покрият на 100 процента размера на притежаваните от тях необслужвани кредити през следващите няколко години, съобщава агенция Ройтерс, визирайки проектодокумент на ЕЦБ, определящ нови основни правила в банковата сфера.

Агенцията отбелязва, че банките в еврозоната все още притежават т.нар. "лоши" (необслужвани) кредити за близо един трилион евро, които задръстват техните финансови баланси и ограничават възможността за отпускането на свежи кредити. Този слаб банков кредитен растеж представлява проблем за ЕЦБ, тъй като парира част от позитивния ефект от нейната стимулираща политика на ниски лихви.

Централната банка се мъчи от години да принуди кредитните институции да се отърват от техните необслужвани задължения, които бяха предимно натрупани по време на дълговата криза в Европа, като очакваните нови правила ще бъдат част от тези усилия.

Според драфта, с който разполага Ройтерс, от 1-ви януари ЕЦБ ще предостави на банките двугодишен срок, в който да заделят допълнителни средства, за да покрият 100% от стойността на притежаваните от тях необслужвани необезпечени дългове и седемгодишен срок, за да могат да покрият целия си обезпечен дълг.

ЕЦБ отказа да коментира проекта, за който говори Ройтерс и който е с дата от 1-ви септември, като Централната банка планира да обяви своите нови насоки по отношение на банковата система в сряда (5-и октомври).

Трябва да се има предвид, че през първото тримесечие на настоящата година банките от еврозоната са заделили достатъчно средства, за да покрият 45% от всички техни необслужвани експозиции. Очакваните нови правила могат да навредят най-много на Гърция, Италия и Кипър, тъй като техните банки държат и най-голямата част от необлужваните задължения в рамките на еврозоната.

В проекта на ЕЦБ също така се посочва, че макар новите насоки да не са обвързващи, от банките ще се очаква в бъдеще да обясняват за наличието на каквито и да било отклонения от тези норми и ще трябва да докладват на надзорните органи за тяхното спазване.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg