EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млрд.лв. потъват по обществени поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млрд.лв. потъват по обществени поръчки

mail06:45 | 20.05.2013прегледи 582 коментарикоментари 0


Заради тромави административни процедури се губят 20% от средствата, които държавата отделя за обществени поръчки, или един милиард лева годишно. Това съобщи Елеонора Николова, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), на презентация в рамките на изложението за печатна комуникация „ПринтКом 2013“, което се провежда в Международен панаир Пловдив.
У нас всяка година се харчат 4-4.5 милиарда лева за обществени поръчки, но 1 милиард от тях потъва, а това може да се предотврати чрез електронизация на процеса, заяви Елеонора Николова. Електронните платформи скъсяват времето за възлагане, увеличават прозрачността, намаляват корупцията, поясни тя. И припомни, че до 2016 г. всички държави от Европейския съюз трябва да минат на електронна система за поръчки.

Новият модел на БОРКОР е отговор на проучване, което открило над 300 слаби места в сферата на обществените поръчки. Срещу всяко от тях сме предложили превантивни мерки, твърди Елеонора Николова.
Съвместно с браншовите организации ще бъдат разработени стандарти за добро изпълнение, за да се отстранят случайните играчи, които са готови да дават подкупи, за да печелят поръчки. Е-регистър ще дава информация за всички дейности и документи, свързани с процедурите. На електронен аукцион фирмите ще подават оферти онлайн, както на стоковата борса, а в края ще се избира доставчик. В системата има каталог с параметри и цени на стоки и услуги. Платформата за електронни търгове ще направи процеса по-прозрачен, а секторите за мониторинг и за сигнали за нередности ще подобрят контрола.
С въвеждането на тази система ще се неутрализират слабите места в обществените поръчки, ще се предлагат по-качествени и по-евтини публични услуги, обобщи Елеонора Николова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg