EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

1 млн.туристи във Варна, 100 хил. на Рилските езера

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млн.туристи във Варна, 100 хил. на Рилските езера

mail06:40 | 18.10.2016прегледи 1617 коментарикоментари 0


Повече от 1 милион туристи са избрали Варна и региона за своята почивка от началото на годината до края на активния летен сезон. Приходите от техните нощувки за първите 7 месеца на годината надхвърлят 235 млн. лв., което е ръст от 23% в сравнение със същия период на миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на Деветия Черноморски туристически форум. 

Цифрите показват, че от началото на годината до месец август сме посрещнали  над 6 млн. чуждестранни туристи, което е около 16% ръст. "Естествено, че с броя на туристите, нарастват и приходите - през първите 7 месеца на 2016 г. те са се повишили с близо половин милиард лева и са над 3,4 млрд. лв., което е ръст от 15% спрямо този период на 2015 г.", подчерта министър Ангелкова. Това лято се наблюдава завръщане на туристи от традиционни за нашата страна пазари като Русия, Полша, Чехия, Унгария, Украйна, скандинавските страни и др. Ръст в туристите има и от Франция, Белгия, Дания, Холандия, Австрия и др. "Още през пролетта на тази година експерти и медии в Германия прогнозираха, че България ще бъде сред най-търсените дестинации за лятото, което се потвърди. Варна и регионът са най-предпочитаната дестинация от тях", допълни Николина Ангелкова.

Повече от 100 хил. туристи са посетили Рилските езера през активния летен сезон като ръстът е над 12%, каза още Николина Ангелкова.  „Сапарева баня има големи перспективи и за развитие на СПА, планински и културен туризъм, а близостта на града до столицата е важна предпоставка за увеличаване на туристопотока“, посочи министър Ангелкова. Трябва да бъде използвана и притегателната сила на Рилските езера и другите природни забележителности в региона, стана ясно от думите й. „Положителна тенденция е, че се отчита ръст на нощувките в областта и общината от над 17%, но все още преобладават еднодневните пътувания. Затова с общи усилия трябва да задържим туристите по-дълго в региона като им предложим повече атракции и преживявания“, посочи още Николина Ангелкова.

По думите ѝ основен приоритет в работата на ръководената от нея институция е било въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора. Важна стъпка за това бе приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на "балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "уелнес център" и "таласотерапевтичен център към Закона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове. Така ще се прекъсне порочната практика всеки хотел с басейн или сауна да има възможност сам да реши дали да се нарече СПА център и по този начин да не отговори на очакванията на туристите.

"Започна процеса по сертифициране на всички балнео и СПА центрове на територията на страната по новите правила, като вече сме получили 107 заявления от специализирани обекти, които желаят да преминат през процедурата", допълни Николина Ангелкова. Сертифицирането е доброволно, но само обектите, които са проверени на място ще могат да носят абривиатурата СПА и ще бъдат вписани в Националния туристически регистър.

Сапарева баня е част и от проекта за популяризираните на българските ЕДЕН дестинации, като за всяка от тях се изготвят тематични рекламни материали. Сред тях са и видео клипове, които ще бъдат готови до дни и ще бъдат представяни на международни форуми и туристически борси, каза още министърът на туризма.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg