EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

1 млн.лв. максимум за компания в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млн.лв. максимум за компания в България

mail18:30 | 01.10.2010прегледи 2437 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Фирмите за продажба са в тежко състояние, задлъжнялост и намалели обороти, казва Никола Стоянов*, управляващ директор на BusinessForSale.BG за Economynews.bg.

Каква е главната тенденция на пазара на бизнеси в момента в България - активизиране или продължаващ застой?

Тенденцията е определено активизиране в броя на подадените оферти за продажба или съдружие в бизнеса в България, както и активизиране на броя на запитванията от страна на български и от чуждестранни купувачи.
За съжаление, все още не се наблюдава ръст на броя сключени сделки, най-вече поради факта, че интересите на купувачи и продавачи не се срещат по отношение на цената. Едните искат твърде висока цена, другите желаят за купят на твърде ниска.
Често се среща сред българските бизнесмени, които желаят да продадат бизнеса си да прибавят към неговата стойност и емоционален елемент, да остойностят времето, прекарано от тях в развитието му, както и други инвестиции, които са направили.
За съжаление този подход при определяне на цената не работи в днешно време и всеки решил да продаде бизнеса си именно сега, в момента на световна икономическа криза следва да е наясно, че няма да получи "заслужената цена", която според него струва бизнесът му.
Продажби се случват единствено на разумно ценообразувани бизнеси, които имат и потенциал за развитие. Разбира се, винаги има изключения и това са бизнеси, които гарантирано могат да докажат, че инвестицията в тях ще носи на купувача над 10-15% годишна възвращаемост на средствата, вложени в покупката.

Към кои сектори има интерес и за какви цени става дума?

Ние сме концентрирани в продажбата на малки и средни бизнеси и предприятия, поради което можем да говорим единствено за този сегмент. Можем да говорим за интерес в този сегмент най-вече към фирми, свързани с леката индустрия, както и в областта на заведенията и търговията.
Интерес има към оферти с продажни цени до 500 000 евро. Единични запитвания наблюдаваме и към бизнеси с цена до 1 000 000 евро.


От вашия сайт BusinessForSale.bg има интересни оферти за продажба на бизнеси, но не и за купувачи на бизнес? Има ли на пазара купувачи на бизнес - български или международни компании и какви компании се търсят и на каква цена?

 

Разбира се. Ние имаме база данни от купувачи, които търсят бизнес в България в определени браншове и с определени параметри. Повечето купувачи, не желаят да се публикува офертата им, тъй като това би попречило да реализират сделка на максимално изгодна цена. Много продавачи биха увеличили цената или не биха били склонни на намаление на цената, при демонстриран интерес към покупка именно на бизнес като техния.

Преди четири години по данни на Ernst&Young български компании са се търсели на пазара много, като единственото условие е било компанията да не е по-евтина от 20 млн.евро. Има ли интерес от чужди инвеститори към български компании?


Интересът от чужди инвеститори е намалял драстично. Това се дължи на цялостното намаление на сливанията и придобиванията в цяла Европа, липсата на свеж капитал за инвестиции и най-вече в недоверието от страна на инвеститорите, че в настоящия момент покупката на бизнес би била печелившо решение.
Почти всички сектори от икономиката в България са засегнати от кризата и повечето компании страдат при тези условия и не генерират печалба. Покупката на бизнес не е просто решение, защото успехът на бизнеса се дължи и на множество субективни фактори, качество на персонала, ефективност на бизнес решенията и всичко това в една изключително динамична среда, каквато се наблюдава в момента.
Със сигурност обаче мога да кажа, че към добре работещи и печеливши бизнеси, които могат да докажат стабилни доходи и възвращаемост определено има интерес и не липсват сериозни запитвания и дори сделки.
Такива компании определено се търсят дори повече от преди, защото в тези тежки времена всички инвеститори търсят сигурно вложение в печеливши дейности, каквито напоследък няма много. За съжаление повечето фирми, предложени за продажба в България са в тежко състояние, задлъжнялост и намалели обороти. Освен вливане на свеж капитал те изискват и сериозно преструктуриране, което най-често отказва инвеститорите.

Най-добрите три сделки през последните месеци?

През последните 6 месеца не сме имали интересни продажби на бизнеси, извън стандартните бизнес имоти и активи.


Каква е вашата прогноза за развитие на пазара в България през следващите шест месеца?


Очаквам все повече компании от засегнатите сектори да бъдат обявени за продажба. Със сигурност ще продължи да има добри условия и изгодни цени за продажба. Компаниите, които успеят да се задържат на пазара ще успеят да се преструктурират и отново да започнат да печелят. При подобряване на икономическите условия е Европа и света, определено ще се наблюдава ръст на придобиванията и у нас. Смятам, че моментът е подходящ за придобиване на интересен бизнес на изгодна цена, което ще бъде използвано от по-смелите инвеститори. За съжаление, натрупаният стрес и несигурност сред играчите на пазара е твърде голям и много малко от тях ще успеят да оценят добрите условия за придобиване именно сега. При подобрение на средата продавачите ще реагират и ще коригират цените нагоре.

*Визитка
Никола Стоянов е управляващ съдружник и съосновател на агенция за недвижимости БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС. Най-новото попълнение в групата фирми на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС е консултантската организация за бизнес консултиране, сливания и придобивания BusinessForSale.BG, създадена през 2009 година, чийто управляващ директор е Стоянов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876