EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 % от българите ползват мобилен интернет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 % от българите ползват мобилен интернет

mail13:15 | 21.10.2010прегледи 1071 коментарикоментари 0


Докато в ЕС мобилен интернет се използва от 4.2 на сто от хората, в България тази услуга се ползва само от един процент. Това съобщи главният секретар на БТА  Евелина Андреева по време на кръгла маса на тема "Конкуренцията на пазара на телекомуникационни услуги и бъдещето на широколентовия Интернет в полза на потребителите".
Андреева посочи, че през 2005 г. потребителите на интернет са били 25 на сто от хората, а през 2010 г. те са се увеличили до 30 процента. Ако в България 10 процента от хората имат достъп до широколентов интернет, в нашия регион той се ползва от 11.6 на сто от хората, а в Западна Европа - от 27.6 процента от населението.
Българите говорят на двойно по-ниски цени по мобилен телефон в границите на един оператор, в сравнение с останалите страни на ЕС, но разговорите на потребители на различни телекоми остават сред най-скъпите в ЕС, отбеляза Андреева. Българският пазар на мобилни услуги е много конкурентен, добави тя. Средното "проникване" на мобилни телефонни услуги в ЕС е 121.9 на сто, а у нас е 138.9 на сто, т. е. много хора в нашата страна имат поне два мобилни телефона, посочи Андреева.

Информационните телекомуникационни технологии са сред основните приоритет на държавата. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов по време на кръглата маса.
Приоритет за държавата не означава непременно отделянето на огромни ресурси, а компетентно решаване на проблемите един по един, посочи Русинов. Важно е да се създават условия за насърчаване на инвестициите от страна на големите оператори, да
се подобри тежката нормативна уредба за създаване и модернизиране на инфраструктурата, добави той.
Има налични 40 млн. лева по европейските програми за развитие на интернет мрежите, посочи Първан Русинов.
Има вече диалог с ресорните ведомства за законодателна инициатива за промени в Закона за електронните съобщения, добави Русинов. От другата седмица по проектите за бъдещо законодателство ще бъдат привлечени и представители на операторите, които да направят своите препоръки и коментари, допълни той. Можем да бъдем координатор между  институциите и операторите по редица проблеми, отбеляза зам.-министърът.
Представителите на телекомуникационния бизнес поискаха държавата да предприеме законодателни промени за улесняване на инвестициите в сектора. По думите на участниците във форума, сега узаконяването на съоръженията е сложно и тромаво. По разчети на бизнеса, узаконяването на телекомуникационна инфраструктура в общините отнема между една и три години, а възвращаемостта на инвестицията е над 20 години.
Те определиха като строги процедурите по контрол и узаконяване на съоръженията, свързани с електромагнитните излъчвания, които забавят темповете на инвестиции в сектора.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg