EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По-евтин роуминг и мобилен интернет в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По-евтин роуминг и мобилен интернет в ЕС

mail10:30 | 01.07.2010прегледи 1580 коментарикоментари 0


От юли европейските мобилни оператори трябва да прекъснат мобилните интернет услуги за клиентите си, след като месечната им сметка за мобилен роуминг на данни достигне 50 евро, освен ако те изрично не са дали съгласие да плащат повече, съобщават от Европейската комисия.
Максималната цена, която един мобилен оператор може да поиска от друг за изтегляне или качване на данни, ще спадне от 1 евро на 80 евроцента за мегабайт.
Ограниченията, въведени точно преди летните отпуски, ще помогнат на летуващите да избегнат натрупването на огромни сметки за ползване на интернет, изпращане на електронни писма и използване на други мобилни приложения в друга държава от ЕС.
Новите ограничения идват след въвеждането през март на правило на ЕС, позволяващо на клиентите да изберат максимална месечна такса (50 евро по подразбиране) за роуминг на данни. Доставчиците трябва да предупредят потребителите, когато те доближат този лимит, и да получат позволението им, за да го увеличат.
Друга добра новина за потребителите е, че през юли максималната цена за позвъняване от чужбина ще спадне от 0,43 евроцента/минута до 0,39 евроцента/минута. Таксите за приети повиквания също ще бъдат намалени - на 0,15 евроцента спрямо 0,19 евроцента в момента.
Освен това операторите вече няма да могат да искат клиентите да заплащат получаването на гласови съобщения, докато се намират в друга страна от ЕС. Всички споменати цени са без ДДС.
През 2007 г. ЕС наложи лимит за цената на обажданията в чужбина по мобилни телефони, след като установи, че тя надхвърля средно четири пъти цената на националните разговори. Оттогава цените на обажданията в чужбина спаднаха със 70 % спрямо нивата през 2005 г. Миналата година ограниченията обхванаха и текстовите съобщения и мобилните услуги за трансфер на данни.
По-рано през юни четири водещи телекомуникационни компании загубиха дело срещу ограниченията. Съдът на ЕС подкрепи ценовите ограничения в интерес на защитата на потребителите и подобряването на вътрешния пазар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg