EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

0.3 пункта подобрение в бизнесклимата за ноември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

0.3 пункта подобрение в бизнесклимата за ноември

mail13:00 | 26.11.2010прегледи 423 коментарикоментари 0


Общият показател на бизнесклимата през ноември 2010 г. отчита минимално увеличение от 0,3 пункта спрямо нивото от предходния месец, отчита Националният статистически институт /НСИ/.
Анкетата регистрира влошаване на стопанската конюнктура единствено в сектора на услугите, докато в промишлеността, строителството и търговията на дребно равнището на бизнесклимата се повишава.
Нивото на съставния показател "бизнесклимат в промишлеността" през ноември нараства с 1,1 пункта в сравнение с октомври. Това се дължи на по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес-състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Сегашната производствена активност се оценява като намалена, а очакванията за следващите три месеца са по-резервирани в сравнение с изразените мнения през миналия месец.
През ноември основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, но докато негативното влияние на търсенето намалява, отрицателното въздействие на несигурната икономическа среда се засилва, отчитат от НСИ.
През ноември равнището на съставния показател "бизнесклимат в строителството" се повишава с 3,1 пункта поради по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес-състояние на предприятията. Според стопанските ръководители има известно подобрение в настоящата строителна
активност и в осигуреността на производството с поръчки в сравнение с предходния месец. Очакванията за бизнес-състоянието на предприятията през следващите шест месеца и за строителната активност обаче се влошават и се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала.
Основните проблеми за дейността на строителните предприятия продължават да са несигурната икономическа среда, недостигът на финансови средства и недостатъчното търсене, като негативното влияние и на трите фактора през ноември се засилва.
Нивото на съставния показател "бизнесклимат в търговията на дребно" отчита минимално увеличение от 0,5 пункта. Подобряват се оценките за настоящото бизнес-състояние на предприятията, но очакванията за следващите шест месеца са по-резервирани. Обемът на продажбите през последните три месеца се оценява по-благоприятно, но очакванията за поръчките към доставчиците са по-ниски.
Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и финансовите проблеми. През ноември равнището на съставния показател "бизнесклимат в сектора на услугите" отбелязва понижение с 4,2 пункта, което се дължи на влошените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес-състоянието на предприятията. Търсенето на услуги през последните три месеца е намаляло, което е съпроводено и със съкращение на персонала през последните три месеца. Очакванията за следващите три месеца по отношение на персонала също са в посока на намаление, но с по-бавно темпо. Мениджърите продължават да предвиждат намаление на цените на услугите през следващите три месеца.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg