EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

0.1% ръст на Сърбия за юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

0.1% ръст на Сърбия за юни

mail17:45 | 03.08.2020прегледи 773 коментарикоментари 0


Сърбия е отбелязала през юни слаб ръст на БВП от 0,1 процента и с това, според оценката на министерството на финансите, ще завършим второто тримесечие със спад от 6,5 процента от БВП, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от Танюг. Резултатите са добри, много по-добри, отколкото очаквахме. Това е голямо постижение за икономиката и гражданите, каза Бърнабич на пресконференция днес, предава БТА.

Тя изтъкна, че този резултат е постигнат при много трудни обстоятелства, когато много икономики по света имат спад, изразява нв двуцифрени числа, включително и най-силните икономики на света. Причините за по-добрия резултат от очакваното са отличното възстановяване на индустрията, нарастването на потреблението в търговските обекти, по-добрият от очакваното резултат в строителството, където спадът е много по-малък от прогнозирания, заяви Бърнабич.

На пресконференцията, дадена по повод резултатите в икономиката от второто тримесечие, Бърнабич каза, че е важно това, което президентът Александър Вучич е правил от 2014 г., тъй като сега, въпреки извънредните вложения в здравеопазването заради Ковид-19, Сърбия има пари да продължи да строи ключови обекти в инфраструктурата. Тогава гражданите подкрепиха тези трудни мерки, благодаря им за това и това сега ни се връща, каза сръбският премиер. Тя каза, че Сърбия има отлична селскостопанска година, по резулати трета подред над десетгодишното средно ниво. Това говори за това как се промени нашето земеделие и в тази област ще продлжим стратегическите инвестиции, каза Бърнабич.

Като области, в които е постигнат растеж, тя посочи 6,3 процента ръст в хранителната промишленост, 2,4 процента ръст в производството на напитки, 16,9 процента растеж във фармацевтичната индустрия и 9,6 процента ръст в химическата индустрия. Спад има в туризма и ресторантьорството. Спад от 46,7 процента е забелязан в производството на автомобили, каза Бърнабич.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888