EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+ €170 млн. от спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+ €170 млн. от спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй”

mail16:40 | 03.06.2011прегледи 2087 коментарикоментари 0


Ако България продаде изчистените от радиация материали от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще спечели около 170 млн. евро, сочи предварителната прогноза на експертите от фирмата - подизпълнител на групата по извеждане на реакторите.
Прогнозна оценка на необходимите средства за извеждане от експлоатация на блокове от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй" бе представена от Владимир Лозанов, експерт в ЕНПРО Консулт. Натрупаните досега средства във фонда за извеждане на спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" не са достатъчни, каза Лозанов. Те са в размер на около 500 млн. евро, докато извършването на всички дейности ще струва по предварителна оценка 1 млрд. 117 млн. евро, тоест събраните досега средства ще стигнат до половината на процеса по извеждане от експлоатация.
Вноски във фонда се превеждат от АЕЦ "Козлодуй", но какъв трябва да бъде техният размер, така че да се съберат достатъчно пари, не може да се определи, тъй като непрекъснато се променя стратегията за извеждане от експлоатация на блокове 3 и 4, посочи Лозанов. Според стратегията за извеждане от експлоатация на малките реактори, направена през 2006 г. се е предвиждало четирите реактора да се изведат до 2037 г. и на база на тази стратегия е изготвена прогнозна оценка на необходимите средства, посочи Лозанов. В нова стратегия, приета на 5 януари тази година, е записано, че извеждането ще бъде съкратено до 2030 г., съобщи той. За пример Лозанов посочи Словакия, която извежда два блока за 25 години, а сега България ще трябва да изведе четири блока - за 18 години. Промяната в стратегията води и до промяна в прогнозната оценка за стойността на извеждането, коментира Лозанов. Владимир Лозанов посочи, че вноската, която ядрената ни централа привежда във фонда за извеждане от експлоатация на малките блокове може да се наложи да бъде увеличена, но може и да бъде намалена, ако се извърши добре процеса по извеждане на мощностите. От голямо значение според експерта ще е дали
България ще може да освободи от контрол радиоактивните материали, които не са били в реакторното отделение и да ги продаде, тъй като те имат висока стойност.
Във Франция е национална политика да не се освобождават от контрол подобни материали - всичко се закопава в земята, други страни като Германия например продават тези материали за скрап, тъй като те не са радиоактивни, разказа Лозанов. Ако България също направи това по предварителна оценка ще спечели около 170 млн. евро по цени към 30 април тази година от материалите от четирите блока, посочи експертът. Останалото оборудване на малките реактори е на 40 години и няма кой да го купи, посочи още Лозанов. Той каза, че всички досегашни опити както на АЕЦ "Козлодуй", така и на "Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), което вече е собственик на 1 и 2 блок, да продадат оборудване - като трансформатори и други, са неуспешни.
Владимир Лозанов обясни, че Международният фонд "Козлодуй" покрива разходите по извеждане от експлоатация на реакторите само до 2013 г. По този фонд са направени инвестициите по закупуване на оборудването за извеждане от експлоатация, плащани са заплати на хора, заети с подготовката за извеждане от експлоатация. След 2014 г. всичко трябва да се финансира от фонда за извеждане от експлоатация на малките блокове. Досега никой от блоковете не е получил лиценз от АЯР, че може да бъде изведен от експлоатация, посочи още Лозанов. Такова искане е постъпило само за първите два блока, а едва сега АЕЦ "Козлодуй" кандидатства пред АЯР за лицензии за извеждане от експлоатация и на 3 и 4 блок.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4156