EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Юнкер избран. Търси жени-еврокомисари!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Юнкер избран. Търси жени-еврокомисари!

mail07:00 | 16.07.2014прегледи 3058 коментарикоментари 0


Ива Стойкова, специален пратеник на EconomyNews.bg в Страсбург*


На съвместна пресконференция веднага след избирането на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК, той заедно с председателя на ЕП Мартин Шулц казаха, че до този момент правителствата на държавите от ЕС са предложили за еврокомисари само 3-4 жени.  Юнкер коментира, че при такъв състав на ЕК, доминиран от мъже, тя няма да мине при гласуване в ЕП, а и той самият не би я предложил. Призивът и на двамата - Юнкер и Шулц - бе правителствата да предлагат жени за еврокомисари. Това ще е основното послание на Юнкер на заседанието на съвета утре, на което трябва да участвува и българският  премиер Орешарски.

През последните дни усилено се говори, че големи шансове да поеме поста външен министър на ЕК има еврокомисарят Кристалина Георгиева. До този момент българското правителство няма обявена кандидатура за еврокомисар. Очаква се този пост да поиска за себе си Сергей Станишев, който не присъства в залата на ЕП при обявяване на избора на Юнкер.

В ранния следобед НА 15-ти юли Европейският парламент избра кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Европейска комисия. Той получи 422 гласа, при необходими 376 (50%+1 от евродепутатите). 250 депутати не подкрепиха кандидатурата. Юнкер ще встъпи в длъжност  през ноември 2014 г., неговият мандат е 5-годишен.

Гласуването беше тайно, като преди това Юнкер направи програмно изявление в ЕП, в което подчерта, че през следващите 3 години Европа трябва да мобилизира 300 милиарда евро публични и частни инвестиции и да ги насочи към растеж и заетост. Това впрочем предвижда той и в своята управленска програма. Не може да има устойчив растеж на базата на растяща планина от дългове. Работните места се създават най-вече от бизнеса, не от правителствата или европейските институции, каза още Юнкер, но добави, че средствата в евробюджета и Европейската инвестиционна банка може да се използват по-добре и това да стимулира частните инвестиции.

Програмата на Юнкер е насочена главно към комуникационна, енергийна и транспортна инфраструктура, индустриални центрове, образование, научни изследвания и енергийна ефективност. Дигитален общ пазар и общ енергиен пазар са други от общо 10 приоритета на Юнкер. В програмата си той е записал още, че ако цената на енергоносителите от Изток стане прекалено висока от търговска или политическа гледна точка, то тогава ЕС трябва да е готов веднага да превключи към други източници.

Изборът на Юнкер бе очакван, но не и лесен. Дотук се стигна след поредица от политически консултации, срещи при открити и закрити врата, дори скандали.

Процедура:
1. Въз основа на резултатите от европейските избори председателят на Европейския съвет провежда консултации с ЕП за възможен кандидат за председател на Комисията.
2. След консултациите председателят на Европейския съвет предлага кандидат на ръководителите на страните-членки в Европейския съвет.
3. Европейският съвет номинира кандидат с квалифицирано мнозинство.
4. Европейският парламент избира председател на Комисията с мнозинство от списъчния състав на Парламента (поне 376 депутати).

След изборите на 25 май Европейската народна партия (ЕНП) взе 221 депутати срещу 191 за социалистите и демократите. Ето защо ЕНП получи правото да предложи кандидат за поста председател на Европейската комисия. Важно е да се отбележи, че тези европейски избори бяха по-различни, защото кандидатите на отделните политически семейства бяха ясни още преди вота. Това бяха Жан-Клод Юнкер (ЕНП), Мартин Шулц (S&D), Ги Верховстад (АЛДЕ), Ска Келер (Зелените) и Алексис Ципрас (Европейската лява партия). Резултатите попариха амбициите на Мартин Шулц, който все пак призна:

„Първоначално исках да стана председател на Комисията, но избирателите решиха друго. За двете най-големи политически семейства (ЕНП и ПЕС – бел. ред.) беше нужно да си взаимодействат, за да позволят на Парламента и на Комисията да работят съвместно. Затова беше логично единият (от кандидатите – бел. ред.) да застане начело на Комисията, а другият да оглави Парламента. Комисията ще стане по-близка до Парламента и като резултат ще добие допълнителна легитимност.“

И така всички са доволни – Юнкер е начело на ЕК, Шулц отново оглави ЕП.

Процедура:
2. След консултациите председателят на Европейския съвет предлага кандидат на ръководителите на страните-членки в Европейския съвет.
3. Европейският съвет номинира кандидат с квалифицирано мнозинство.

Доста по-динамично и колоритно протекоха предварителните договаряния между лидерите на държавите-членки за бъдещите насоки на ЕК и най-високите постове в нея. Неочакваното е, че те приключиха с мощна кавга относно председателството на ЕК.

До голяма степен натежа принципната и категорична подкрепа за Юнкер от страна на германския канцлер Ангела Меркел. Канцлерът не поддаде на натиска на премиерите на Великобритания, Швеция и Холандия, които бяха против кандидатурата му.

На 27 юни за първи път в историята на Евросъюза имаше гласуване по подобна кандидатура по настояване на Великобритания. Резултатът – подкрепа за Юнкер от 26 държави и 2 против – Великобритания и Унгария. Сред аргументите на подкрепящите Юнкер бе и този, че той ще е в по-голяма степен отдаден на Европейския парламент, което е от полза за европейските граждани.
Лидерите на ЕС обикновено вземат решение с консенсус, но не и този път. Британският премиер Дейвид Камерън настояваше за вот, но очаквано загуби, отбеляза ЕвропарлТВ в репортаж, непосредствено след оповестяването на решението. Германският канцлер Ангела Меркел обяви:

„Решението да се избере Жан-Клод Юнкер ще даде на Комисията председател с опит в европейските дела. Той ни каза много пъти през последните дни, че ще се вслуша в желанията на страните-членки на Парламента”.

Дейвид Камерън обаче продължи да държи на своето:

„Един лош ден за Европа. Рискът е да се подкопаят позициите на националните правителства и националните парламенти. И се предава властта на Европейския парламент”.

Процедура:
4. Европейският парламент избира председател на Комисията с мнозинство от списъчния състав на Парламента (поне 376 депутати).

След днешното гласуване в Европейския парламент, Жан-Клод Юнкер официално е председател на Европейската комисия. Преди вота той проведе консултации с политическите групи в Парламента в опит да си осигури необходимото мнозинство за одобрение на кандидатурата му.

Следващите стъпки

Новият председател на Комисията ще разпредели ресорите между кандидатите за комисари, номинирани от страните-членки. След това парламентарните комисии ще проведат изслушвания на кандидатите. Накрая Европейският парламент ще трябва да гласува одобрение на новата Комисия, за да може тя да встъпи в длъжност.

Жан-Клод призова националните правителства да предложат повече жени за еврокомисари. В предишната комисия едва девет бяха дамите от общо 28-те еврокомисари.

Очаква се изслушването на кандидатите за комисари да се състои през септември.

Преди да стигне до Брюксел

Жан-Клод Юнкер е най-дълго управлявалият правителствен ръководител в Европейския съюз. Той е министър-председател на Люксембург в продължение на 18 години - от 20 януари 1995 г. до юли 2013 г., когато сам връчва оставката си. Преди това е бил министър на труда и министър на финансите. Юнкер е председател на Еврогрупата от 1 януари 2005 г. до 21 януари 2013 г., като и тук поставя рекорд за най-дълго заемалият поста политик. Бил е гуверньор на Световната банка, МВФ и ЕБВР.
Юнкер председателства и Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) на ЕС и е един от архитектите на Маастрихтския договор от 1992 г., който поставя основите на икономическия и монетарния съюз на общността и в крайна сметка доведе до въвеждането на единната европейска валута.

*Пътуването се осъществи по покана на Главна дирекция „Комуникация“ на Европейския парламент и с любезното съдействие на Информационното бюро на Европейския парламент в България.
 снимка:ЕП


Тагове: ЕК, Юнкер
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 868