EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

Чехия: Пилета загиват от прегряване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия: Пилета загиват от прегряване

mail18:45 | 26.08.2019прегледи 502 коментарикоментари 0


Тази година 25 000 пилета в пет ферми са загинали в резултат на прегряване. Като цяло обаче количеството на тези случаи намалява през последните години, заяви Петър Маджер от държавната ветеринарна администрация пред Чешката агенция за новини.
През 2017 г. загинаха 100 000 броя домашни птици в 11 ферми. В по-голямата част от случаите причината е недостатъчност на вентилацията и последващо прегряване. През 2018 г. бяха изгубени 30 000 броя домашни птици.
През 2017 г. държавната ветеринарна администрация прие нови наредби, които принуждават земеделските производители да отбелязват колко дълго могат да се поддържат добри условия на живот в случай на внезапно прекъсване на тока в техните аварийни планове, както и да изберат лицето, отговорно за поддържането на резервен източник на енергия.
Въпреки че броят на жертвите все още варира в десетки хиляди, те са на низходяща траектория. През тази година не е регистриран нито един случай на отглеждане на цялото птиче население в резултат на прегряване.
Тази година не е регистрирано подобно събитие сред свинефермите в страната. Въпреки че в един случай 1800 са починали в резултат на вентилация.
Ветеринарите препоръчват на фермерите да обръщат специално внимание през горещите дни и да се уверят, че животните редовно се хидратират. В затворените стопанства това включва охлаждане на прасета и говеда с душове. За тези, които пасат на открито, фермерите трябва да гарантират, че има налични източници на вода и петна от сянка.
Количеството вода, необходимо за поддържане на животните хидратирани, се намира в десетки литри на парче. Той е особено висок за млечните крави, които се нуждаят от 100 до 180 литра на ден.
Според годишния доклад на администрацията ветеринарите са извършили проверка на 115,5 милиона броя домашни птици при клане през 2018 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Тагове: Чехия, пилета
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg