EUR 1.9558
USD 1.6593
CHF 1.8066
GBP 2.2884
CNY 2.5591
you tube
mobile version

Черноморие: Търсят се все повече къщи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Черноморие: Търсят се все повече къщи

mail11:10 | 09.11.2020прегледи 958 коментарикоментари 0


След няколко годишна доминация на чуждестранните купувачи на жилища по българското Черноморие, тази година тенденцията се обърна и имоти в региона купуват предимно българи. Причината са ограниченията при пътуване, наложени заради разпространението на коронавируса. Това отчетоха експерти по време на онлайн дискусията на Imoti.net. Търсят се предимно завършени и по-големи жилища, както и къщи в близост до градовете, а цените остават сходни спрямо нивата от миналата година.

В началото на 2020 година пазарът на недвижими имоти в района на Северното Черноморие е започнал силно, но с въвеждането на извънредното положение огледите рязко намалели. В средата на май интересът към жилищния пазар се възвърнал, но специалистите отчитат промени в предпочитанията на купувачите.

„Преди пандемията търсенето беше ограничено до съответното  населено място, докато сега обхватът е значително разширен, като се търсят жилища с по-голяма площ и къщи със собствен двор. Сега купувачите отделят повече време за огледи, а периодът на размисъл е по-дълъг“, обясни Елена Унджиева, оценител в агенцията за недвижими имоти „Явлена“.

Експертите отчитат, че във Варна и региона се търсят къщи между 150 000 и 300 000 евро. Интерес има и към имоти в Балчик и Каварна. Сключените сделки с имоти в морската столица през третото тримесечие са намалели с 2% спрямо същия период на миналата година, но почти няма корекция на ценовите нива, отчитат експертите. Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни жилища в завършени сгради.

„Сделки за имоти в строеж на ранен етап се осъществяват само за сгради с много добра локация, които се изпълняват от определен инвеститор“, заяви Унджиева.

Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) коментира, че през последните шест месеца над 50% от жилищата в новите проекти във Варненска област са продадени „на зелено“. „Очакванията са, че новото строителство ще продължи да се развива с нормални темпове. Няма усещане за забавяне на финансирането и на продажбите, голяма част от които се случват „на зелено“. Хората не се притесняват да плащат първа вноска още преди да е започнало строителството“, заяви Точевски.

В най-големия град по Южното Черноморие - Бургас, имотният пазар е стартирал годината по-слабо от останалите големи градове в страната и тази тенденция се запазва до края на годината, стана ясно по време на онлайн дискусията. „Забелязва се разминаване на очакванията на продавачи и купувачи по отношение на ценовите нива. Стигна се дори до оттегляне на имоти от пазара, тъй като цените им бяха сметнати за неприемливи от купувачите. В града няма толкова активно строителство и засега купувачите остават наблюдатели на пазара“, обясни Елена Унджиева в разговор с водещата и мениджър на Ïmoti.net Снежана Стойчева.

По думите на Николай Ламбуров от НАСП по Южното Черноморие има два или три нови проекта на етап строеж, които са част от затворени комплекси с вече изградени етапи и инфраструктура. „Наред с българите сред купувачите в района са и германски граждани с руско потекло. През последната година те са се насочили предимно към имоти в курортите Слънчев бряг и Свети Влас“, коментира Ламбуров.

Тази година в района на Южното Черноморие са се търсели предимно жилища във въведени в експлоатация нови комплекси, където средните цени са били между 900 и 1200 евро на кв. м., а средните площи на апартаментите са между 60 кв. м. и 100 кв. м.

Несебър, Равда и Царево също са привлекли български купувачи, търсещи второ жилище или имот с инвестиционна цел. Купувачите са избирали предимно завършени и обзаведени жилища с гледка към морето и без такса за поддръжка на имота. Интерес е имало и към нискобюджетни къщи на цена до около 50 000 евро, разположени до 15 км от морето.

От Пощенска банка също отчитат интерес към къщи в района на Черноморието. „Целта ни е да дадем не само жилищен кредит, а и нещо допълнително, което да добави стойност за клиентите, като фиксирани лихви, възможности за отлагане на вноски, спестовния кредит, с който клиентът сам намалява вноската си“, обясни Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“, Пощенска банка.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg