EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Тръба под надзор"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Тръба под надзор"

mail15:39 | 27.01.2016прегледи 1274 коментарикоментари 0


Европейската комисия все пак ще може да получава цялата информация за търговските договори на „Газпром“ в Европа, в това число и за цените. Според нови поправки в законодателството, всички междуправителствени споразумения по енергетиката ще трябва да бъдат съгласувани с ЕК преди тяхното подписване, а всички неевропейски доставчици на газ ще трябва да съобщават на регулатор параметрите на дългосрочните договори, които може да бъдат поискани „за оценка на влиянието върху енергийната сигурност“. Неотдавна такъв подход би застрашил сериозно позициите на „Газпром“. Сега неговото влияние изглежда ограничено, въпреки, че данните за договорите могат да бъдат използвани за политически атаки срещу монополиста, пише „Коммерсант“.

В разпореждане на вестника са попаднали два законопроекта на ЕК, които трябва да станат базови документи за създаващия се енергиен съюз на ЕС.

Съгласно първия документ, нито една страна на ЕС повече не може да сключва междуправителствени споразумения в енергийната сфера без одобрението на ЕК. Този въпрос се превърна в главоболие за Брюксел преди няколко години, когато европейските страни-участнички в проекта „Южен поток“ сключиха споразумения с Русия при условия, в редица случаи противоречащи на встъпилото в сила по-късно законодателство на ЕС- Третия енергиен пакет.

„Юридически позицията на Москва беше безупречна и ЕК в опит да застави България и други страни по проекта да изменят споразуменията трябваше да поеме по заобиколен път, уличавайки София в нарушаване на антимонополното законодателство при избора на изпълните по строителството на „Южен поток“, пише вестникът./Фокус


Тагове: Газпром, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg