EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Товарни влакове тръгнаха по тунела Мармарай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Товарни влакове тръгнаха по тунела Мармарай

mail07:40 | 14.05.2020прегледи 479 коментарикоментари 0


Товарни композиции вече преминат през тунела Мрамарай под Босфора, който свързва Азия и Европа. Първият влак, който премина, е бил натоварен с пластмасови изделия от Газиантеп в Югоизточен Анадол за западния град Чорлу в тракийската област на Турция, информираха медиите.

Пускът на първата товарна влакова композиция е важен етап в транспортния трафик на Турция, тъй като тунелът Мармарай е най-прякото транспортно съоръжение, свързващо Азия и Европа. Това посочи министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу.

"Досега транспортирането на товарите от Анадола към европейските градове Текирдаг и Чорлу, където се намират важни производствени съоръжения, се извършваше комбинирано - с влак, фериботи и отново с влак, което усложняваше доставките. Товарните композииции вече ще се движат без прекъсване,това е историческо постижение", посочи министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу. 16 вагона, натоварени с 32 контейнера с обща тежест 1200 тона, са транспортирани с първия товарен влак през Мармарай.

Тунелът Мармарай в Истанбул бе пуснат през 2016 г. Той е изключително значимо транспортно съоръжение с релсов път, с около 14,5 км дължина, който минава под Босфора и сведе до 15 минути преминаването от азиатския на европейския бряг на мегаполиса.

Пътническите влакове, които се движат през Мармарай, превозват около 24 милиона пътници. През ноември миналата година бе реализиран първият товарен превоз през Мармарай с влакова композиция, натоварена в Пекин, която премина през Истанбул за Европа.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 841