EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С български калкулатор в Дания. Мистерията на цените.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С български калкулатор в Дания. Мистерията на цените.

mail10:00 | 03.08.2013прегледи 13767 коментарикоментари 0


Данаил Алеков, специален пратеник на EconomyNews.bg в Дания
В разгара на лятото се оказах в малкото датско градче Феритслев, близо до Олборг. Пренебрегвайки славата на Дания като страна с най-скъпата храна в ЕС, подгонен от сутрешен глад, хлътнах в магазин на най-голямата датска хранителна верига NETTO.
Впрочем преди да продължа да отбележа, че индексът за крайни потребителски разходи на домакинствата (HFCE) за 2012 г. в Дания е 142% от средното за ЕС, показват данните на Евростат. Единствено Норвегия (159%) и Швейцария (158%) имат по-високи цени в рамките на Европа.
В същото време България е страната с най-ниските цени на хранителни продукти – 49% от средното за съюза. Разликата е огромна, но в големите хранителни вериги основните хранителни продукти лесно може да се намерят на цени близки до тези в България, както се убедих след минути и кратка разходка из щандовете.
Според Евростат, хлябът и зърнените храни в Дания са най-скъпи в ЕС и средната цена е 20-24 крони за хляб (5-6 лв.). С изненада откривам полупразния щанд с нарязан хляб за тостер, който струва 6,50 крони (1,70 лв.) за 600 гр. Много от местните предпочитат да си купят традиционен датски хляб от градската пекарна, но високите цени очевидно не се приемат добре от всички, въпреки високите заплати.
Няколко крачки по-надолу има промоция на Хаварти – едно от традиционните датски сирена – 300 грама за 15 крони (3,93 лв.). Простата аритметика показва, че килограм от това сирене ще ми струва 11,80 лв. Ако оставим настрана промоциите, цените на останалите сирена също са приемливи. Така например килограм холандска Гауда струва 61,7 крони (16,20 лв.), а другото традиционно датско сирене – Самсо, струва (17,65 лв.). На пръв поглед цените изглеждат по-високи от тези в България, но всъщност е по-евтино. Всички сирена в Дания са с логото на „био” продукти, а килограм „био” сирене или кашкавал в България под 20 лв. няма. Разбира се, в другия край на щанда има италиански сирена за близо 200 крони/кг. (~50 лв.), същото се отнася и за хляба, но дори в България килограм Грана Падано сирене струва 50-60 лв./кг. Ето на какви цени се предлагат други основни хранителни продукти, като брашно, яйца и захар:

Впечатленията, че храните в Дания са евтини обаче бързо изчезват, когато излизам на открития пазар за плодове и зеленчуци. Въпреки, че голяма част от тях се произвеждат в Дания, цената им е доста висока. От една страна, това е накарало датчаните да ценят повече това, което произвеждат.
Страната има голям проблем с изхвърлянето на храна - Дания е на трето място в света след САЩ и Австралия по този анти-показател – годишно се падат 660 кг. изхвърлена храна на глава от населението. България е далеч от тези загуби – у нас средно се изхвърля по 96 кг. храна на човек годишно (общо 700 хил. т.). Едно от решенията на проблема, е плодовете и зеленчуците да се продават на бройка. Табелите с цените всъщност не показват колко струва 1 килограм от дадената продукция, а 1 бройка. Това се отнася за по-голяма част от плодовете и зеленчуците. Така например 1 домат струва 3,5 крони или 0,92 лв., а една краставица 7,50 крони (1,97 лв.). Просто и назидателно – когато с10 лв. си купуваш 3 краставици и 4 малки домата, ще се замислиш какво е реалното количество, от което имаш нужда. Особено когато торбата с продукти от предното пазаруване все още запълва така ценното пространство в хладилника. На табелата „голяма диня” пък стои цена от 30 крони (7,87 лв.) за 1 брой, като големината й е съизмерима със средно малка диня от Любимец. Всъщност динята е двойно по-скъпа от екзотичните плодове като манго, нар и дори ананас. Някои плодове грозде и ябълки се продават на тарелка срещу 15-20 крони (~4-5 лв.), а следващата по-голяма разфасовка е 10 бр. – предимно за плодовете. Ето и цените за бройка на останалите плодове и зеленчуци:

Въпреки, че не е масова практика, някои продукти се продават на килограм. В повечето случаи, цените са за четвърт или половин килограм, което отново напомня на датчаните да консумират толкова, колкото наистина е необходимо. Килограм домати може да се купи и за 15-20 крони (~4-5 лв.), както и други зеленчуци като картофи, грах и шалот. Най-скъпият плод на пазара са черешите, които се продават в разфасовки от ¼ кг за 17,5 крони (4,60 лв.).

Останалите плодове и зеленчуци могат да бъдат купени на килограм само когато се пазарува наистина на едро или директно от производител. Вторият вариант законово не е разрешен, но Феритслев е във фермерски район и земеделците се познават един друг. Когато имат нужда от нещо, често използват и търговията в първоначалния си вид – като натурална размяна. А това е съвсем нормално, предвид факта, че се намирам в най-скъпата страна в ЕС.
 


Тагове: цени, Дания, пазар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048