EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

Спрените мега-поръчки: Факти & съмнения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спрените мега-поръчки: Факти & съмнения

mail07:25 | 19.02.2016прегледи 6577 коментарикоментари 0


 

Екип на EconomyNews.bg

В рамките на дни правителството спря обществени поръчки на обща стойност близо 1,4 млрд. лв., касаещи ключови проекти – изготвяне на българските лични документи, два лота на АМ "Хемус" и горски пътища. Развитието при две от тях е, че парите за изпълнението им ще дойдат и ще останат в държавата. Какви са официалните факти, съмненията и изводите. Вижте.

Официални факти за поръчката за личните документи:

Предмет на обществената поръчка: Изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи

Възложител: МВР

Стойност, без да се включва ДДС: 484 223 300 BGN

Обявление на поръчката: 29.01.2016 г.

Срок за подаване на заявления за участие: 29.02.2016 г.  Час: 17:00

Гаранция за участие от всеки кандидат: 2 000 000 лв.

Обем на Обществената поръчка: Общ прогнозен общ брой за срока на Договора на документи тип „Паспорт” с ЕНИ от 32 страници и Документи тип „Паспорт” без ЕНИ от 12 страници: 6 323 290 бр.

На първи февруари т.г. зам. министър на МВР Ципов даде поясняния за поръчката, тъй като още тогава общественият интерес бе провокиран силно: "Прогнозна стойност на обществената поръчка е 480 млн. лева без ДДС. Предвижда договорът да бъде сключен за 11 г. и 2 месеца, за да има възможност оборудването да бъде използвано изцяло в рамките на 10 години, каквато е и валидността на личните документи. Ще има преходен период, той ще включва доставка на специално оборудване. Прогнозната стойност за доставката му, включително и изграждането на специална сграда /в момента персонализацията се извършва на 30 места на територията на цялата страна/ е не повече от 20-22 %. Сумата е осигурена от средствата, които постъпват в държавния бюджет от таксите. Средствата за централната система за електронна идентификация, която се явява част от обществената поръчка и е включена в общата прогнозна стойност, ще бъдат осигурени по ОП „Добро управление“ и Европейски фонд „Вътрешна сигурност“.
 

Неофициална информация, съмнения и догадки:

Факт: Изпълнението на такава мега поръчка може да се изпълни от голяма компания или консорциум.

Съмнение: Министри от кабинета подозират, че критериите за поръчката се подготвят така, че да бъде спечелена от консорциум, свързан с бизнесмена Иво Прокопиев, бившия шеф на Хюлет Пакард Саша Безуханова, както и съветника по електронното управление на вицепремиера Румяна Бъчварова - Васил Величков. Като собственик на компанията "Грамма Системс" съветникът е бил член на УС на БАИТ с председател - съдружникът на Прокопиев в Икономедия Теодор Захов. Компанията на Величков е участвала в изграждането на Търговския регистър, Имотният регистър и Кадастралния регистър.

Развитие: Изработването на новите лични документи ще се осъществи от ново търговско дружество – първоначално към министъра на финансите, а впоследствие към МВР. Преструктуриране на печатница на БНБ ще отвори капацитет за поемане на поръчката.

Бележка: Парите остават в държавата. Участието на БНБ е гарант за доверие и за защита на личните данни. Ето още светлина по случая от вицепремиера Томислав Дончев:" Колегите от МВР са обявили една огромна процедура за половин милиард. В същото време се получава писмо от БНБ, в което те казват, че вече разполагат с дружество, което така или иначе и в момента изработва документи за самоличност. В такава ситуация е нормално търгът да се спре", уточни той.

Официални факти за поръчката за горски пътища

Предмет на обществената поръчка: "Проектиране, авторски надзор и строителство в съответствие с нуждите на „Южноцентрално държавно предприятие"

Възложител: Южноцентрално държавно предприятие

Прогнозна стойност: 95 000 000 лв. без ДДС

Гаранция за участие: 160 000 лв.

Обявление на поръчката: 8 октомври 2015 г.

Срок за подаване на заявления за участие: 28 януари 2016 г.

Особеност: На 29.10.2015 г. „Водстрой-98“ внася жалба в КЗК срещу обществената поръчка. На 17.12.2015г. обаче жалбоподателят оттегля жалбата и производството е прекратено.

Неофициална информация, съмнения и догадки:

Факт: Макар крайният срок за подаване на заявления за обществената поръчка да е изтекъл, никъде официално не е публикуван списък с участниците и победителя. Съмнителни са промените, правени в хода на процедурата, неколкократните разяснения за участие в поръчката, последното от които е само седмица преди официалния й край. Любопитно е и защо фирма „Водстрой-98“ подава жалба, а след това я оттегля.

Съмнение: „Водстрой-98“ се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски. В Търговския регистър името му не фигурира, а самият шефът на компанията Иван Мирински категорично отрича подобна връзка. Обвиненията за връзка с Пеевски обаче идват от Цветан Василев, чиято фалирала банка КТБ е била обслужваща за строителната фирма. „Водстрой-98“ е изтеглила кредит от същата банка в размер на 14 млн. евро. 

Развитие: Поръчката ще направи наново при ясни и прозрачни правила.

Бележка: Решението за спирането на поръчка за десетки милиони левове при известна непоследователност в действията на възложителя и съмнения за непрозрачност е логично. Трябва да се отбележи, че Министерство на земеделието и храните е сключвало редица договори и с други горски стопанства, някои от които на стойност един милион лева.

И отмяна на мега-мега поръчка

Първата от серията отменени обществени поръчки е за най-високата сума – близо 800 млн. лв. Трябва да отбележим, че поръчката за доизграждане на АМ „Хемус“ е най-ясна от гледна точка публичност и официални документи, включително и за спирането й.

Официални факти:

Предмет на обществената поръчка: Процедурата за избор на изпълнител на строителството на ЛОТ 1 и на ЛОТ 2 на автомагистрала „Хемус“

Изпълнители:

За I-ва обособена позиция: Обединение „АМ ХЕМУС ЛОТ 1“

Приета договорна сума: 277 406 873,00 лв. без включен ДДС и максималната договорна цена -  297 973 373,00 лв. без ДДС. Тази стойност обаче внушително надвишава прогнозната - 168 млн. лева.

Обединение "АМ Хемус лот 1" е с водещ партньор българската "Джи Пи груп" и с партньори испанските "Конструксионес Табоада и Рамос", "МР сивил уъркс", проектантската "Трансконсулт-22".

За II-ра обособена позиция: Обединение „ПСТ Хемус 2“

Приета договорна сума: 479 398 889,05 лв. без включен ДДС и максимална договорна цена - 499 965 389,05 лв. без ДДС. Или почти двойно на очакваното от държавата.

"ПСТ груп" включва още "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" и "Евро алианс тунели".

Формален мотив за отмяна на поръчката: Липсата на финансиране

Неофициално, но от официални източници:

При отмяната на тази мега поръчка откровен коментар направи самият министър-председател:

"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е както трябва. Тя е абсолютно извършена законосъобразно, но когато витае в общественото пространство съмнение по сделка, която е около 800 млн. държавни пари, не бих си позволил да остане в обществото съмнение, че нещо неправилно сме извършили, затова разпоредих да я затворим. Веднага да се проведе нов търг, защото пари имаме, да бъде направен пред очите на всички медии, които каним да участват, за да може бързо да почнем двата ЛОТ-а и да ги завършим. "Витаем, че зад едната стои Златев, зад другата стои Пеевски".

Съмнение: "Джи Пи груп" се свързва с изпълнителния директор на Лукойл България Валентин Златев, а "ПСТ груп" с Първа инвестиционна банка и Делян Пеевски.

Въпреки, че Валентин Златев заяви, че няма нищо общо в двете компании, на интернет страницата на Джи Пи груп е отбелязано, че основни инвеститори, чийто поръчки е изпълнявала компанията са  “Лукойл България” ЕООД ,  “Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Освен това Джи Пи Груп ООД е главен изпълнител на ЛУКОЙЛ България ЕООД по изграждане, ремонт и поддръжка на бензиностанции и газстанции. Фирмата е изградила и реконструирала над 100 обекта. Дружеството има сключен договор с ЛУКОЙЛ България ЕООД за абонаментна и аварийна поддръжка на над 190 обекта в цялата страна. От края на 2003 г. фирмата разширява своята дейност на територията на Македония, Сърбия и Хърватия, изграждайки над 30 бензистанции и газстанции.

Друг голям обект на строителната компания  - хотел „RIU Pravets Resort”, част от комплекс „Правец голф и спа” – гр. Правец, който също се свързва с  Валентин Златев.

Развитие: Обезпечение за строителството на магистралата има. „Хемус“ няма да се стори с европейски пари, а с държавни пари, които ще дойдат от борбата с контрабандата, поясни регионалният министър Лиляна Павлова.

Бележка: 2015 г. приключи с над 2 млрд. 850 млн. лв. събрани приходи.


Ефектът на доминото - Варна и Бургас

Община Варна също преустанови двете си най-големи поръчки на обща стойност близо 150 млн. лв. Те касаят уличната мрежа и пречиствателната станция. В официалното съобщение на общината се изтъкват мотивите:

В унисон с решението на правителството за преустановяване  на обществени поръчки по целесъобразност – с голяма парична стойност и обществен интерес, Община Варна преустановява двете най-големи обществени поръчки към момента:  „Инженеринг – реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – кк Златни пясъци“, на стойност 24 487 642, 40 лв., и „Строителство, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Варна – на стойност 120 000 000 лв. (за 48 месеца).

Двете обществени поръчки нямат избрани изпълнители,  тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на АОП, и няма жалби по отношение на критериите. Те ще бъдат организирани отново, с цел елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност.

Фирмите, предоставили оферти за избор на изпълнител на поръчка „Инженеринг – реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – кк Златни пясъци“, са:

„Солстрой ООД, „Партньори ПСОВ Златни пясъци“ ДЗЗД, „Главболгарстрой“ АД, „Хидрострой“ АД, „КИ – Златни пясъци“ ДЗЗД, „Кристална вода“ АД, ДЗЗД „ППХ Златни пясъци“

Фирмите, предоставили оферти за избор на изпълнител на поръчка  „Строителство, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Варна“, са:

„Девня трейд“ ООД, „Автомагистрали Черно море“ АД, „Пътно строителство“ АД, ДЗЗД „Черно море 2016“, ДЗЗД „Инфраструктура 2016“, „Сдружение ПСТ Трафик“, „Обединение Варна 2020“, „Хидрострой“ АД, „ АБ Инвест НН“ ЕООД, „Тийм Инженеринг“ ЕООД.

Община Бургас също прекрати обществена поръчка - тя е за проектиране и изграждане на „Спортен комплекс с покрит басейн" в града. Според официалната позиция на местната администрация, цитирана от Дарик, до мярката се стигнало, тъй като нито един от участниците не се вмества в рамката за поемане на дълг от близо 12 млн. лева.

Кандидатствалите фирми са подали оферти с милион и повече лева над посоченото в документацията за конкурса. Поради тази причина, Община Бургас смята, че има обективно обстоятелство за прекратяване на процедурата, се казва в официалното становище на администрацията в морския град. Нова обществена поръчка ще бъде обявена до няколко месеца, а параметрите по нея ще бъдат променени.

Основната част от парите ще се търсят от програмата „Джесика". Около 1 300 000 лв. трябва да бъде съфинансирането за от страна на Община Бургас. Срокът за усвояването на кредита е до месец юли 2017 година, а погасяването му ще продължи 10 години.

Решението за спирането на поръчката е на зам.-кмета по строителството в Бургас Чанка Коралска и е било вписано снощи в регистъра на Агенцията по обществени поръчки.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg