EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

САЩ: По-силни продажби на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: По-силни продажби на дребно

mail09:45 | 21.08.2019прегледи 397 коментарикоментари 0


През юли продажбите на дребно в САЩ се увеличиха по-силно от очакваното, нараствайки за пети пореден месец, което може да помогне за известно успокояване на притесненията на финансовите пазари, че американската икономика се насочва към рецесия.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през юли скочиха с 0,7% спрямо юни, когато се увеличиха с 0,3%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен растеж с 0,3 на сто.

Важно е да се отбележи, че потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт. Тези данни предполагат, че икономиката на САЩ продължава да бъде в относително добра форма въпреки влошаващата се световна икономика.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно се повишиха с 1,0% (при прогноза за повишение с 0,4%), докато продажбите на автомобили се свиха с 0,6 на сто.

Скок с 2,8% отбелязаха продажбите по интернет, а продажбите по бензиностанциите се увеличиха с 1,8% в резултат на кратко, но силно повишение на осреднените цени на бензина. Американците увеличиха харчовете си през юли в магазините за електроника, в тези за дрехи и в ресторантите.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, пък скочи през юли с 1,0% след повишение с 0,7% през юни и прогноза за доста по-скромно повишение с 0,4%. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ. Силният растеж на продажбите на "контролираната група" предполагат допълнително ускоряване на потребителските разходи в началото на третото тримесечие след тяхното много добро представяне през второто тримесечие (скок с цели 4,3%) и след слабото им повишение в началото на годината.

Доста по-силните от очакваното данни за продажби на дребно обаче е малко вероятно да парират пазарните очаквания, че Фед ще намали отново основната американска лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през септември (на 17- и 18-и септември). Фед вече намали водещата си лихва през миналия месец с 0,25% до диапазона 2,00% -2,25%, цитирайки продължаващата търговска война САЩ-Китай и забавящата се глобална икономика./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 2702