EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

С.Арабия утрои ставката за ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С.Арабия утрои ставката за ДДС

mail14:10 | 12.05.2020прегледи 296 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия ще утрои ставката на данък добавена стойност (ДДС) и ще преустанови предоставянето на надбавка за компенсиране на разходите за живот на държавните работници, тъй като кралството се стреми да защити финансите си, които бяха силно засегнати от рекордно ниските петролни цени и от спадащото експортно търсене на ключовата за страната суровина в резултат на коронавирусната пандемия.

Историческите съкращения на производството на петрол, договорени от Рияд и други големи производители в рамките на "ОПЕК +", предоставиха само ограничена подкрепа на цените на черното злато, след като те се сринаха преди това на фона на свръхпредлагането, причинено от война за дял на петролния пазар между кралството и Русия.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, също така е силно засегната от мерките за борба с коронавируса, които вероятно ще ограничат темпа и мащаба на икономическите реформи, започнати от принц Мохамед бин Салман.

"Разходите за надбавки за държавните работници ще бъдат спрени от 1 юни, а данък добавена стойност ще бъде увеличен от 1 юли до 15% от сегашните 5%", заяви финансовият министър Мохамед ал Джадаан, цитиран от държавната информационна агенция.

"Тези мерки са болезнени, но необходими за поддържане на финансовата и икономическата стабилност в средносрочен и дългосрочен план ... и за преодоляване на безпрецедентната коронавирусна криза с възможно най-малко щети", посочи той.

Наложената мярка ще засегне около 1,5 милиона саудитски граждани, които са заети в правителствения сектор, според официални данни, публикувани през декември.

През 2018 г. саудитският крал Салман нареди месечно плащане в размер на 1000 риала (267 долара) на всеки държавен служител, като компенсация на растящите разходи за живот, след като правителството повиши вътрешните цени на бензина и въведе данък върху добавената стойност от 5 на сто.

Мерките за икономии идват след като кралството отчете бюджетен дефицит в размер на 9 милиарда долара през първото тримесечие на годината.

Министърът отбеляза, че приходите, извън тези от петрола, са засегнати от спада и спирането в икономическата активност, докато разходите са се увеличили поради непланирани напрежения в сектора на здравеопазването и инициативите, предприети за подкрепа на икономиката.

Правителството вече отмени и замрази някои оперативни и капиталови разходи за някои правителствени агенции и намали средствата за някои инициативи за реформи и проекти на обща стойност 100 милиарда риала (около $26,6 млрд.), се казва в изявлението на финансовото министерство.

Чуждестранните резерви на централната банка на Саудитска Арабия пък спаднаха през март с най-рязко темпо от поне 20 години и до най-ниският обем от 2011 г. насам, докато приходите от петрол през първите три месеца на годината спаднаха с 24% спрямо година по-рано до $34 млрд., което доведе до спад на общите приходи в хазната с 22%.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg