EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Ръст на продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на продажбите на дребно

mail14:32 | 09.01.2019прегледи 488 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС нараснаха през ноември с добро темпо за втори пореден месец благодарение на по-ниските петролни цени и на растящите заплати, което предполага, че вътрешното потребление продължава да бъде генератор за макар и по-слабия икономически растеж в Европа през последното тримесечие на изминалата година. Продажбите на дребно в България пък нараснаха за девети пореден месец, при това с едно от най-силните повишения в рамките на изминалата година, показват данни на Евростат.

През ноември 2018-а година търговията на дребно в еврозоната се увеличи с 0,6% спрямо октомври, когато също нарасна с 0,6% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,3%) и при осреднените очаквания на финансовите пазари за по-слабо повишение с 0,2 на сто. Силни повишения с 1,2% са отчетени при продажбата на автомобилно гориво (с оглед на по-ниските цени на петрола) и при продажбите на нехранителни потребителски стоки, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 0,9 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави през ноември до 1,1% от 2,3% през октомври (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,7%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха на по-слаб растеж от 0,4 на сто. Основен генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база оказва повишението с 2,9% при продажбите на автомобилни горива, докато продажбите на нехранителни се увеличиха с 1,5%, а продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия - с едва 0,2 на сто.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно през ноември се увеличиха с 0,7% спрямо октомври, когато нараснаха с 0,4% (възходяща ревизия от анемичен растеж с едва 0,1%), докато на годишна база техният растеж се забави слабо до 2,1% от 2,4% през октомври (възходяща ревизия от повишение с 2,1%).

Спрямо осреднените данни за ЕС, Евростат отчете поредно по-силно повишение на продажбите на дребно в България на месечна база и на годишна база.

През ноември търговията на дребно в нашата страна се увеличи с 0,8% спрямо октомври, когато нарасна с 1,0% (силна възходяща ревизия от предходна оценка за повишение с 0,5%), отбелязвайки подобрение за девети пореден месец. По този показател България се намира в т.нар. "златна среда" сред всички 28 страни - членки на ЕС.

В същото време растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се ускори рязко през ноември до 6,6% от 4,9% през октомври и продължава да потвърждава за наличието на устойчив растеж (на годишна база) за 26-и пореден месец. По-добро повишение на търговията на дребно през ноември е отчетено в едва три други държави-членки - в Словения (ръст с 10,7%), Румъния (със 7,2%) и Литва (със 7,0%).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Най-често задаваните въпроси за ЕП

23:00 | 07-03-19 | 1568