EUR 1.9558
USD 1.7410
CHF 1.7441
GBP 2.1924
CNY 2.5141
you tube
mobile version

Проучване:Връзката МОД&Заетост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване:Връзката МОД&Заетост

mail11:18 | 26.08.2014прегледи 6769 коментарикоментари 0


Минималните осигурителни доходи (МОД) и минималната работна заплата (МРЗ) не влияят негативно върху заетостта. Това стана ясно от представеното в МТСП изследване за влиянието на МОД върху заетостта. Проучването обобщава мненията на 2525 работодатели и 3500 работници и служители и се реализира по поръчка на МТСП.

„57.3% от анкетираните в изследването смятат, че МОД не влияят негативно върху наемането на млади хора, а 58.4% са на мнение, че МОД не възпрепятстват наемането на нискоквалифицирани лица“, съобщи ръководителят на изследването доц. д-р Емилия Ченгелова от Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките.
Тя посочи, че 53.3% от работодателите не смятат МРЗ за фактор за намаляване на заетостта. „58.1% от тях са на мнение, че МРЗ не влияе върху решенията за освобождаване на нискоквалифицирани работници“, допълни Ченгелова.

Директорът на дирекция „Жизнен стандарт, демографско развитие, политики и стратегии“ Веселин Инджев съобщи, че към момента в 36 икономически дейности работодателите и синдикатите са постигнали споразумения за МОД за 2015 г. „Тези сектори обхващат около половината от работниците и служителите“, поясни Инджев. Той посочи, че в няколко икономически дейности е договорено запазване размера на МОД и за следващата година. Сред тях са производство и пренос на електрическа енергия, строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти, преносни разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи и в системата на Централния кооперативен съюз.

Цялото проучванеможе да се види тук.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg