EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

Общини: В. Търново, Пазарджик, Асеновград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини: В. Търново, Пазарджик, Асеновград

mail17:15 | 01.06.2020прегледи 447 коментарикоментари 0


Приходите в общинския бюджет от местния данък върху сделки с имущество растат, въпреки негативите, породени от епидемията от COVID-19. Това стана ясно от информация, предоставена от кмета на Велико Търново Даниел Панов на онлайн заседание на Общинския съвет. Един от положителните за икономиката белези е нарастването с около 100 000 лева на приходите от данъка върху сделки с имущество за януари – април 2020-а година спрямо същия период на 2019 г., посочи Даниел Панов. С около 4,2 милиона лева по-малко са приходите от данъците върху сгради и моторни превозни средства, както и от такса смет – за периода януари-април 2020-а година спрямо първите четири месеца на 2019 година.

------------------

Кметът на Пазарджик Тодор Попов ще настоява държавата да даде правото на общините да въвеждат данък върху земеделските земи . Идеята е налогът да бъде един лев на декар, което ще подпомогне финансово общините, обясни Попов: "Земеделските земи в България повече от 90 процента са частни. Това е собственост, която генерира приход. Със земята вече се изкарват пари и то добри пари и затова тези хора трябва да дължат нещо. Аз съм сигурен, че държавата трябва да помисли вече, защото е дошло времето. Дайте възможност на нас, общините и местните общности, ние да имаме възможност да въвеждаме такъв данък", призова кметът на Пазарджик Тодор Попов.

--------------------

Община Асеновград планира да изтегли заем в размер на 7 690 000 лева, за да покрие финансови корекции по няколко недовършени на практика, но разплатени проекта, съобщиха от общинския пресцентър. Заемът ще е дългосрочен, като 5 000 000 лева от сумата ще покрият вече изтегления заем от ФЛАГ.
Дългът ще бъде изтеглен отново от "Фонд за развитие на местното самоуправление в България - ФЛАГ" за финансиране на наложени финансови корекции по проекти от оперативни програми. Единият от тях е т. нар. Воден цикъл на Асеновград, вторият е за благоустрояването на квартал "Запад". А също и проекта за "Образователна инфраструктура-обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на детски градини, модернизация на училища и рехабилитация на дворните им пространства". Последният проект, за който ще се плащат финансови корекции, е за проектиране и изграждане на компостираща и сепарираща инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци.
Предложението за новият заем зам.-кметът по финансите на община Асеновград Теньо Манолов е обяснил, че освен финансовите корекции, общината трябва в много кратки срокове да погаси задължение от около 5 000 000 лева към ФЛАГ, защото има риск да бъде блокирана инвестиционната програма. Той е пояснил още, че финансовите корекции ще надвишат 8 000 000 лева,но въпреки това от общината иска заем за до тази сума.
Предстои решението за тегленето на заема да бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg