EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общини: В. Търново, Пазарджик, Асеновград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини: В. Търново, Пазарджик, Асеновград

mail17:15 | 01.06.2020прегледи 823 коментарикоментари 0


Приходите в общинския бюджет от местния данък върху сделки с имущество растат, въпреки негативите, породени от епидемията от COVID-19. Това стана ясно от информация, предоставена от кмета на Велико Търново Даниел Панов на онлайн заседание на Общинския съвет. Един от положителните за икономиката белези е нарастването с около 100 000 лева на приходите от данъка върху сделки с имущество за януари – април 2020-а година спрямо същия период на 2019 г., посочи Даниел Панов. С около 4,2 милиона лева по-малко са приходите от данъците върху сгради и моторни превозни средства, както и от такса смет – за периода януари-април 2020-а година спрямо първите четири месеца на 2019 година.

------------------

Кметът на Пазарджик Тодор Попов ще настоява държавата да даде правото на общините да въвеждат данък върху земеделските земи . Идеята е налогът да бъде един лев на декар, което ще подпомогне финансово общините, обясни Попов: "Земеделските земи в България повече от 90 процента са частни. Това е собственост, която генерира приход. Със земята вече се изкарват пари и то добри пари и затова тези хора трябва да дължат нещо. Аз съм сигурен, че държавата трябва да помисли вече, защото е дошло времето. Дайте възможност на нас, общините и местните общности, ние да имаме възможност да въвеждаме такъв данък", призова кметът на Пазарджик Тодор Попов.

--------------------

Община Асеновград планира да изтегли заем в размер на 7 690 000 лева, за да покрие финансови корекции по няколко недовършени на практика, но разплатени проекта, съобщиха от общинския пресцентър. Заемът ще е дългосрочен, като 5 000 000 лева от сумата ще покрият вече изтегления заем от ФЛАГ.
Дългът ще бъде изтеглен отново от "Фонд за развитие на местното самоуправление в България - ФЛАГ" за финансиране на наложени финансови корекции по проекти от оперативни програми. Единият от тях е т. нар. Воден цикъл на Асеновград, вторият е за благоустрояването на квартал "Запад". А също и проекта за "Образователна инфраструктура-обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на детски градини, модернизация на училища и рехабилитация на дворните им пространства". Последният проект, за който ще се плащат финансови корекции, е за проектиране и изграждане на компостираща и сепарираща инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци.
Предложението за новият заем зам.-кметът по финансите на община Асеновград Теньо Манолов е обяснил, че освен финансовите корекции, общината трябва в много кратки срокове да погаси задължение от около 5 000 000 лева към ФЛАГ, защото има риск да бъде блокирана инвестиционната програма. Той е пояснил още, че финансовите корекции ще надвишат 8 000 000 лева,но въпреки това от общината иска заем за до тази сума.
Предстои решението за тегленето на заема да бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg