EUR 1.9558
USD 1.6530
CHF 1.8224
GBP 2.1559
CNY 2.4650
you tube
mobile version

Общини: Бургас, Велико Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини: Бургас, Велико Търново

mail17:15 | 14.09.2020прегледи 379 коментарикоментари 0


Европейският консултантски център по инвестиционни въпроси ще подкрепи изграждането на нова детска болница в България, съобщи Европейската комисия. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), финансирана от Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, ще подпомогне община Бургас в изготвянето на проект за изграждане на първата подобна болница у нас. Предоставянето на консултантска подкрепа от банката на ЕС ще бъде от решаващо значение за отключването на инвестициите в сектора на здравеопазването в България, заявява по този повод заместник-председателят на ЕИБ Лиляна Павлова, цитирана в съобщението. Благодарение на подкрепата от ЕИБ и на международни експерти общината в Бургас ще получи цялостно проучване за изпълнение, включително предварителни проекти. Проектът трябва да бъде завършен до 2024 г., уточнява ЕК.

---------------------------

Близо 27000 тона смет са постъпили през 2019-а година в Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци, изградена край великотърновското село Шереметя и обслужваща общините Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Лясковец, Стражица и Златарица. Над 25800 тона са общо постъпилите за сепариране смесени битови отпадъци. Общо постъпилите зелени отпадъци за компостиране са над 1095 тона.

След обработка от сепариращата инсталация, от общото количество са отделени следните видове отпадъчни материали:

2521 тона рециклируеми отпадъчни материали - стъкло, метали, пластмаси;

близо 3100 тона модифицирано гориво от отпадъци /RDF/;

11012 тона биоразградими отпадъци.

Постъпилите за депониране в основната клетка смесени битови отпадъци, след отсортирането им, са близо 9179 тона, а от външни фирми количествата са почти 1102 тона. Регионалната система е открита през 2016-а година, изградена е по проект по ОП „Околна среда“ на стойност 33,4 милиона лева с водещ бенефициент Община Велико Търново. Целта е екологосъобразното третиране на смесено събраните битови отпадъци, както и на разделно събраната смет. Основната клетка е запълнена на ниво малко повече от 50%, което кореспондира напълно с първоначално заложения срок на експлоатация до 2023-а година. Предвидено е изграждането на втора и трета клетка, като процедурите, предшестващи строителните дейности, са в ход.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg