EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Къде ще пътуваме за празниците?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде ще пътуваме за празниците?

mail19:50 | 16.12.2019прегледи 489 коментарикоментари 0


Над 2,4 милиона са онези, които обмислят туристическо пътуване или почивка у нас тази зима - за предстоящите празници или за зимния сезон въобще. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по телефона сред 1000 българи в навечерието на зимния туристически сезон.

42% от българите твърдят, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка за зима 2019-2020 г. в България, сочи проучването. Този дял съответства на над 2 400 000 българи. 18 на сто твърдят, че планират поне едно пътуване през зимните месеци в чужбина. Изглежда, че българските курорти са закономерно по-предпочитани за почивка, отколкото тези в чужбина. Това, разбира се, се дължи на комплексни фактори, сред които основно място заема ценовата достъпност, коментират от социологическата агенция.

Очаквано, българите в активна възраст, финансово по-осигурените и най-младите заявяват в най-голяма степен, че ще посетят зимните ни курорти.

За 57% от анкетираните туризмът в българските зимни курорти се подобрява като цяло. За 26 на сто това не е така, а 17% не могат да дадат отговор, показва проучването.

Как българите оценяват условията

Условията за зимен туризъм, които България предлага, са оценени високо от българите - близо 3/4 от всички запитани смятат, че условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага, са определено добри (27%) или по-скоро добри (46%). 8% от българите са по-скоро недоволни от предлаганите услуги в зимните курорти в страната, а 6% не са никак доволни. Останалите се затрудняват да отговорят.

СПА-центровете надвиват ски пистите

Ските остават по-рядко срещаното желание - по-голямата част от онези, които се очаква да пътуват в България, предпочитат да прекарат ваканцията си тази зима по-скоро релаксирайки: в СПА курорт или да посетят културно-историческа забележителност в страната, констатират социолозите.

Заявилите, че планират пътуване за културно-исторически, СПА, винен или друг вид туризъм са близо три пъти повече от тези, които планират да отидат на ски или друг вид зимен спорт. Това отново може да се свърже и с ценовата достъпност на любителското практикуване на зимен спорт.

Ето схематично изводите от изследването:

  • Българските зимни курорти и културно-историческите дестинации са закономерно по-предпочитани от чуждестранните.
  • Условията за туризъм в зимните курорти у нас като цяло се подобряват.
  • СПА или културно-исторически туризъм пък е избиран по-често пред ски и зимни спортове.
  • Планиращите пътуване тази зима са преценили, че ще са им нужни около 1000 лв.
  • Който ще пътува у нас по Коледа и Нова година, е заделил за това средно 5 дни.
  • Пътуването в чужбина за празниците се очаква да бъде средно 9 дни.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg