EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кой е по-богат - Стара Загора или Бургас?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой е по-богат - Стара Загора или Бургас?

mail12:05 | 04.02.2014прегледи 11066 коментарикоментари 3


Екип EconomyNews.bg
София и Бургас са икономическите центрове на България, бе един от изводите от доклада на Института за пазарна икономика /ИПИ/ „Регионални профили: Показатели за развитие” /извадки от документа по-долу/. „Стара Загора е по-голям икономически център от Бургас. БВП и средните заплати са доста по-високи от Бургас, а безработицата - по-ниска”, контрира читател на EconomyNews.bg.

Дали това е така, сравнихме, по подобие на Разград и Силистра, данните за заетостта, безработицата и свободните работни места в Бургас и Стара Загора, работещите ключови предприятия и средната работна заплата. Ето резултатите:

zoom_sss
Източник: НСИ, Агенция по заетостта, община Бургас, Община Стара Загора, ИПИ
*Към 3 февруари 2013 г.

Пазар на труда

Два гиганта работят в Бургас и Стара Загора – съответно „Лукойл Нефтохим” и „Марица Изток“. Именно петролната компания обяви, че разкрива 150 заварчици в Бургас, обявени в дирекция "Бюро по труда" Бургас. Изискванията са средно образование и трудов стаж по специалността. Месечното възнаграждение е 1200 лв.,а срокът на трудовия договор е 2 години.
Иначе градът се нуждае от специалисти по технически науки (без инженери по електротехнологии) с висше образование – публикуваните в е-Трудова борса на АЗ обяви са поне 30 с обявено възнаграждение от 620 лв. Търсят се също писатели, журналисти и езиковеди, преподаватели.
Паралелно, 150 души загубиха работата си отново в Бургас, след като „Бургаски корабостроителници” обяви фалит и съкрати всички служители. Последваха протести, обвинения за умишлено източване на корабостроителницата, прехвърляне на отговорността и вината между различни институции.

Аналогична е ситуацията с „Ремонтекс”-Раднево в област Стара Загора. И тук неизплатени заплати и съмнения за източване. Парадоксално, според КНСБ, ремонтното предприятие има поръчки за 2014 г. за 20 млн. лв. само от Мини "Марица Изток".
В областта, отново според е-Трудова борса, може да се намери работа за 1000 лв. на месец – тя е за водач на тежкотоварен автомобил в Казанлък, 800 лв. се предлагат за леяри, заварчици, тенекеджии, монтажници на метални конструкции в Гълъбово, а 750 лв. за лекар в Павел баня. Търсят се софтуерни специалисти, продавачи, управители на хотели и др.

Кой е по-богат?

Бургас е петата най-богата област в България. Тя е с БВП на човек от населението, равен на 90% от средното за страната, и доходи на лице от домакинството на приблизително същото ниво. Пред Бургас се нареждат София (столица) и областите София, Варна и Стара Загора. Областта генерира 5,22% от БВП на България.

Област Стара Загора е втора по БВП на човек от населението в страната след столицата по последни данни от 2010 г. Икономиката на областта нараства и по време на кризата и вече изпреварва област Варна. Доходът на лице от домакинство отрежда на областта шесто място след Смолян, Сливен, Перник, Плевен и София (столица) през 2010 г., като през 2011 г. областта дори се изкачва до 3-то място след София (столица) и Перник. Стара Загора е лидер по ръст на доходите на лице от домакинството през периода 2001-2011 г., което означава, че тя бързо съкращава разликата с другите области по този показател. Въпреки сравнително високите нива на заетост и по-високите доходи, данните за бедността са негативни - над 60% живеят в материални лишения, а нивата на неравенство са сред най-високите в страната.

Как се прави бизнес?

Общата оценка за бизнес средата в област Бургас е незадоволителна. Като основен проблем се очертава размерът на местните данъци и такси, които са над средните за страната. Особено високи са патентният данък и таксата за ползване на пазари. Като проблем се очертава и корупцията, поне на фона на осреднените резултати за 28-те области. Според бизнеса най-концентрирани са нерегламентираните плащания в сферата на обществените поръчки и извършването на различни административни услуги. Съмнения има и по отношение неподкупността на местните власти при промяната на различни регулации и наредби.
Въпреки горепосочените проблеми оценката за работата на местната власт е най-висока в цялата страна. По всички показатели като ясни изисквания, бързина на обслужване, квалификация на служителите и пр. бизнесът изразява задоволство. Впечатление прави и много добрата оценка за работата на съдебната власт – също най-високата в страната.

Оценката за бизнес средата в област Стара Загора е една от най-високите в страната след области като Русе, Враца, Търговище, според анализ на ИПИ. Областта се откроява с ниските си местни данъци, които са сред 10-те най-ниски в страната. Таксата за битовите отпадъци е третата най-ниска след областите Видин, Добрич и Габрово. Таксата за използване на пазари също е под средната за страната, но е по-назад в сравнение с останалите области. Нивото на корупция в областта е около средното за страната. Според бизнеса най-високо е нивото на корупция в полицията и при органите на съдебната власт. Въпреки това работата на съдебната власт се оценява като една от най-добрите в страната след областите Търговище и Бургас. Според бизнеса нерегламентираните плащания са по-скоро изключение, отколкото правило. Работата на администрацията се оценява като втората най-лоша в страната след област София. Основните проблеми в Стара Загора са бавното обслужване, неотзивчивостта на администрацията и неясните изисквания.

Инфраструктура

През Бургас минава паневропейски коридор №8. Областта разполага с международно пристанище и летище, както и с пет други пристанища. Свързан е с АМ „Тракия“. Важни проекти в развитие са рехабилитацията на пътя Бургас-Малко Търново в края на 2012 г., който е основна транспортна връзка на областта с Турция, както и изграждането на високоскоростен път или автомагистрала, свързваща Бургас и Варна.

Стара Загора също е на пътя на АМ „Тракия”. В процес на строителство е и АМ „Марица“, която свързва АМ „Тракия“ с ГКПП Капитан Андреево. Изграждането ще подпомогне развитието на областта, тъй като не само улеснява достъпа с Югоизточна България, но и ще я свърже с трафика на хора и товари от и за Турция и Близкия изток. Железопътната мрежа е една от най-силно развитите в страната след областите Пловдив, Русе и София (столица). В периода 2004-2009 г. тя се разширява, но след 2010 г. нейното състояние е на едно и също равнище.

Инвестиции и еврофондове

Бургас е на второ място по привлечени чуждестранни инвестиции с натрупване за периода 2000-2010 г. след София (столица) и на трето по ПЧИ на глава от населението. Чуждестранните инвестиции обаче се насочени основно в непроизводствени дейности (закупуване на ваканционни имоти например), заради което притокът им не се отразява в създаването на постоянни нови работни места (както например е в София (столица) и до голяма степен в област Варна). Общинските администрации в област Бургас са усвоили най-много средства по оперативните програми на ЕС в абсолютна стойност - 72,3 млн. евро към края на 2011 г. Разделени на глава от населението обаче областта се нарежда на осмо място с 67% над средното за страната.

В област Стара Загора няколко големи компании осигуряват заетост на много работници. Броят и размерите на предприятията влияят позитивно на обема чуждестранни инвестиции в тях, които са на сравнително високо ниво и се нареждат след общини като Габрово, Варна и София (столица). Усвояването на европейски средства на глава от населението по проекти на общинските администрации в областта е на второто най-ниско ниво в страната след София (столица) според регионално изследване.

Икономика – възможности и слабости

Икономиката на област Бургас се характеризира със слаба диверсификация. От промишлените отрасли най-силно е развито нефтопреработването, което заема близо 70% от индустриалното производство. Следват хранително-вкусовата промишленост и машиностроенето. Добре развити са транспортът, логистиката, земеделието. От решаващо значение за икономиката на областта обаче са туризмът и търговията. В област Бургас са концентрирани 37% от легловата база в страната към 2011 г. и над една трета от приходите от нощувки.
Тази структура на икономиката издава слабости – в дългосрочен план зависимостта от малък брой сектори означава потенциални структурни проблеми, чиито проявления се наблюдават и на пазара на труда, се посочва в коментара на ИПИ. Заетостта традиционно изостава от средната за страната, като от 2010 г. насам спада рязко.
Възможност за местната икономика е планираната нова индустриална зона край Бургас, която би могла да привлече инвеститорски интерес в нови производствени мощности. В областта се наблюдава много голяма разлика в развитието между крайморските общини и тези от вътрешността. Първите са значително по-богати и там безработицата е сравнително ниска, докато във вторите населението разчита основно на доходи от пенсии и социални помощи. Единственото изключение от това правило може би е община Карнобат, която има добре развита промишленост.

Стара Загора има четвъртото най-високо производство на глава от населението през 2009 г. след областите София (столица), Варна и София. Тя е с традиционно високо производство, което в периода 2000-2009 г. обаче расте с по-нисък темп от средното за страната и изостава след областите Варна, Смолян, Пловдив, София и София (столица). Но областта е една от малкото, в които БВП на глава от населението продължава да расте през кризисната 2009 г. Силното производство се дължи в най-голяма степен на компании в сектора на енергетиката и свързания с тях бизнес, както и на тежката промишленост.
За разлика от повечето области с абсолютно доминиращ икономически център Стара Загора има два балансиращи вторични центъра -енергийният комплекс Раднево -Гълъбово и Казанлък. Секторната структура на областната икономика е традиционно доминирана от индустрията, като близо 60% от брутната добавена стойност е в този сектор, докато в страната преобладават услугите. Обликът на областната икономика се оформя от преработващата индустрия, добивната индустрия, енергетиката, търговията и строителството.
Въпреки сравнително високите нива на заетост и по-високите доходи данните за бедността са негативни - над 60% живеят в материални лишения, а нивата на неравенство са сред най-високите в страната.

И така, кой е по-добрият град е трудно да се определи. И Бургас, и Стара Загора имат своите силни и слаби страни, но стоят над средното за страната ниво. Може би бъдещето им се крие в развитието и на по-малкия бизнес, както и на инфраструктурата.
 

Снимка: Уикипедия


 
Коментари
 
Димитров - 22-08-2014 г. 18:51:32

Извинете ,но КАТЕГОРИЧНО 60% от ГРАД Стара Загора НЕ ЖИВЕЯТ в бедност и лишения! Тези 60% са за ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ около ГРАД Стара Загора, а именно: Гълъбово ,Раднево и т.н.

test - 17-02-2014 г. 16:48:16

<script> alert(1); </script>

Biser - 17-02-2014 г. 16:51:37

test

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg