EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Италия по стъпките на Гърция и Испания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия по стъпките на Гърция и Испания

mail11:09 | 26.05.2010прегледи 1391 коментарикоментари 0


Правителството на Италия одобри късно вчера пакет от мерки по съкращаване на бюджетните разходи с 24 млрд. евро през следващите две години, съобщава Financial Times. Източници от правителството отбелязват, че са одобрени особено строги мерки, които не са правени от 1990 г. насам, когато на Италия й се наложи да намали бюджетните разходи, за да се присъедини към еврозоната.
Италия е поредната страна от еврозоната, която предприема стъпки по затягане на коланите - преди нея това направиха Гърция, Ирландия, Испания, Германия, Великобритания. Сред одобрените мерки са: замразяване на заплатите в публичния сектор, отлагане изплащането на новите пенсии с шест месеца, намаляване на средствата с 13 млрд. евро, предназначени за регионалните и местни бюджети. Предстои и заплатите на министри, депутати и държавни служители да бъдат намалени с 10 %.
Някои държавни учреждения, сред които и изследователския център ISAE, ще бъдат закрити. Предстои да бъдат намалени и помощите за инвалиди от 12 000 евро на 5 000 евро. Социалдемократите в страната обвиниха премиера Силвио Берлускони, че не е удържал на обещанието си да на „бърка в джобовете на италианците”, тъй като сега най- сериозно ще бъдат засегнати служителите в социалния сектор, чийто доходи са в размер от 1500 евро, докато милионерите ще останат необезпокоени, отбелязва изданието.
Определени мерки ще засегнат и конкретни големи региони като Лацио, Кампания и Калабрия, където е планирано да бъдат увеличени данъците върху бизнеса и доходите.
С приетите мерки финансовият министър Джулио Тремонти се надява да съкрати бюджетния дефицит до 3 % от БВП до 2012 г., който през 2009 г. беше 5,3% от БВП.
В сравнение с Гърция и Великобритания бюджетният дефицит на Италия е сравнително нисък. В същото време през тази година се очаква държавният дълг на страната да достигне 118% от БВП, което е най- високият показател за еврозоната.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 894