EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Испания:Икономическа пътна карта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания:Икономическа пътна карта

mail08:40 | 12.10.2020прегледи 238 коментарикоментари 0


Испанският премиер Педро Санчес представи „План за възстановяване, трансформация и устойчивост на испанската икономика”. Заради пандемията тя изпадна в най-тежката рецесия в еврозоната, която според МВФ може да се задълбочи ако политическите партии не преодолеят противоречията си и не предприемат общи действия за излизане от кризата. Педро Санчес обеща през следващите 3 години да създаде 800 000 нови работни места и да намали бедността, включително и детската. Като акцентира върху екологичния преход, социалното и териториално сближаване, дигитализацията и равенството между половете, Санчес обяви, че очаква увеличение с 2,7 пункта на БВП.

Икономическата пътна карта е опит да се излезе от рецесията, в която изпадна четвъртата по големина икономика в еврозоната заради пандемията. Само за второто тримесечие Испания бележи 18% спад на икономиката си, а Испанската централна банка прогнозира свиване с 12,6 на сто за цялата година. Страната имаше четири правителства за пет години и в момента работи с бюджет от 2018 г., който беше изготвен от предишното консервативно правителство.

На 15 октомври планът ще бъде изпратен за одобрение в Брюксел, откъдето се очаква да дойдат и парите. За първите три години Санчес планира да получи 72 милиарда евро от общо 140 милиарда за целия период до 2026 година. Получаването им обаче не е гарантирано и зависи от изпълнението на редица договорености, пряко свързани със стабилността на политическата система.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg