EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Интерконектор с Гърция е готов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интерконектор с Гърция е готов

mail06:30 | 30.05.2014прегледи 1576 коментарикоментари 0


Приключи строителството на газовия интерконектор, който дава възможност за трансфер на гориво от Гърция до България. Това съобщиха от гръцката газово-преносна компания "ДЕСФА", която финансира проекта с 3,5 милиона евро, предаде кореспондентът на БНР в Солун Катя Пеева.  Съоръжението се намира в северната част на Гърция, в близост до град Сидерокастро, само на 12 километра от границата с България.

Конекторът е на връзката, по която в момента тече потокът на газ от България за Гърция, а доставчик на горивото е "Газпром". По този начин Гърция покрива над 60% от нуждите на своя пазар с руски газ. Конекторът вече позволява да се смени посоката на подаване на газ като алтернатива за България. Страната ни има възможност да се снабдява с газ от Азербайджан след пускане в действие на Трансадриатическия газопровод.

По същата връзка, в случай на необходимост, България би могла да получи газ от хранилището на остров Ревитуза. Обратната връзка ще се използва само при необходимост на българската страна. В проектите на гръцката компания "ДЕСФА" е да се активизира връзката с България за трансферен път на азерски газ към Балканите. Гръцките енергийни експерти коментират, че новите връзки дават възможност България да получи по-евтин газ и да не е зависима от руските доставки.
Паралелно вече има готов проект за двустранна връзка Гърция - България от Комотини до Стара Загора.
Изграждането на газовата връзка трябваше да започне през март 2013 г., като очакванията бяха в края на 2014 г. по него да потече газ. Трасето е с дължина 180 км, от които 150 км са на българска територия. Целият проект струва €209 млн., осигурени като безвъзмездна финансова помощ (грант) от Европейската енергийна програма за възстановяване. В момента текат проектирания, оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и подробен устройствен план.

Снимка: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg