EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Имотите достигат пика си от 2007

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имотите достигат пика си от 2007

mail07:05 | 11.04.2014прегледи 1846 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Активността на пазара на имоти тази година е възможно да стигне нивата си от 2007 година, смята Михаела Лашова от агенция за недвижимости Forton по време на конференцията BalREc за инвестиционни проекти и пазар на недвижимите имоти. Тя добави, че в края на 2014 ще се усети ръст на инвестициите, като рефлексия от инвестиционната активност през 2013 и 2014 година в страните на ЕС.
Не така оптимистичен е Николай Пехливанов от Green Life. Според него няма ясни признаци за ръст на пазара на имоти за 2013 година, по-скоро е вървял процес на преструктуриране на компаниите в него. Той обаче е категоричен, че спадът на пазара е спрян окончателно, и предстои ръст, но това ще се усети в края на 2014 и повече през 2015 година. Експертът добави, че ако възникнат проблеми с руските инвестиции във ваканционните имоти, това ще се отрази негативно на 50% от пазара.
За цените на пазара е много важно какво ще е поведението на банките, които притежават недвижими имоти, придобити от необслужвани ипотечни кредити. Ако банките решат да ги продават в пакети, то това ще намали силно цените на пазара, прогнозира Пехливанов.
Според Диана Николаева от Ernst&Young банките разбират, че трябва да се освободят от тези тежест, преди да започнат да кредитират нови проекти. Тя цитира проучване на агенцията, извършено в повече от 140 държави, което показва, че инвестиционната активност се връща, както в Европа, така и в България.
Какви инвестиции може да се очакват на пазара на имоти в България?
През 2012 и 2013 година на този пазар доминират български инвеститори, като от 25-те мола на територията на страната 14 са български, от 15 бизнес сгради половината също са на български вложители, коментира Михаела Лашова от Forton, като допълни, че през 2014 година се очакват сделки особено в сегмента на офис сгради от клас А - новопостроени или достроявани.
През 2013 година българските капитали в имоти са 56 млн.евро. Инвеститорите от България обикновено имат хоризонт за развитие на инвестицията си от порядъка на 10 години, докато за чуждестранните фондове – този период е не повече от 5 години. С това може да се обясни и изтеглянето през последната година на инвеститори като Практикер .
Като цяло кризата на имотния пазар у нас е минало, предстоят нови инвестиции, на един пазар, който се е освободил от спекулативни пари и субекти, банките са динамични, но в изчаквателна позиция.
 


Тагове: имоти, пик, 2007
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg