EUR 1.9558
USD 1.6499
CHF 1.8160
GBP 2.1668
CNY 2.3771
you tube
mobile version

ЕК разреши субсидии за електрически батерии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК разреши субсидии за електрически батерии

mail10:15 | 13.12.2019прегледи 471 коментарикоментари 0


Европейската комисия разреши на седем страни членки на ЕС да отпуснат държавна помощ в размер на 3,2 милиарда евро за развитие на сектора за електрически батерии. Това ще стане чрез консорциум от 17 предприятия, предаде Франс прес.

Инвестициите на тези държави - Германия, Франция, Италия, Полша, Белгия, Швеция и Финландия, се очаква да позволят да бъдат мобилизирани допълнително 5 милиарда евро частни инвестиции, уточни в комюнике Брюксел. Комисията намира тези субсидии за съвместими с правилата за държавните помощи в ЕС.

"Одобрената помощ ще позволи да се гарантира, че този важен проект ще върви напред без да нарушава прекомерно конкуренцията", подчертава еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана в съобщението.

Този важен проект от общ европейски интерес ще включва 17 преки участници от целия сектор, като производителя на автомобили Бе Ем Ве (BMW) или на химикали БАСФ (BASF) и Солвей (Solvay), нo и малки и средни предприятия (МСП), някои от които са представени в няколко държави членки.

Тези компании ще си сътрудничат тясно помежду си и с над 70 външни партньора, включително МСП и публични изследователски организации от цяла Европа, се допълва в комюникето.

Те ще имат за цел да разработят литиево-йонни батерии, които имат по-дълъг живот, презареждат се по-бързо и са по-безопасни и по-екологични от батериите, които се предлагат на пазара.

Германия е получила зелена светлина да инвестира до 1,25 милиарда евро. Следват Франция (960 милиона евро), Италия (570 милиона евро), Полша (240 милиона евро), Белгия (80 милиона евро), Швеция (50 милиона евро) и Финландия (30 милиона евро).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg