EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

Еврозона:Заплати и инфлация с малък ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона:Заплати и инфлация с малък ръст

mail15:40 | 10.07.2024прегледи 421 коментарикоментари 0


Европейската централна банка отчита отслабване на натиска, който повишаването на заплатите оказва върху инфлацията. Това обяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, цитиран от Ройтерс. 

Информацията, предоставена от редица корпорации, както и индикаторът на централната банка на еврозоната за нивата на заплатите, сочат, че инфлационният натиск, породен от нарастването на трудовите възнаграждения, ще продължи да отслабва през идните две години, посочи Лейн.  

"Причината, поради която смятаме, че инфлацията ще спадне(...)през идната година, е, че настоящата година е последната, през която наблюдаваме съществено увеличение на заплатите. Повишаването им ще продължи, но с по-нормални (темпове - бел. ред.)", заяви главният икономист на ЕЦБ в рамките на лекция, която изнесе в Неапол.   

Компаниите, които са предоставили информация на ЕЦБ за заплатите на своите служители, също очакват съществено забавяне при тяхното увеличение.

Темпът на нарастване на трудовите възнаграждения ще съответства в по-голяма степен на нивата, при които ЕЦБ ще може да постигне целта си за понижаване на инфлацията до 2 на сто на годишна основа, посочи Лейн.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg