EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

ЕБВР финансира жп проект в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР финансира жп проект в Турция

mail09:40 | 22.01.2020прегледи 805 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие планира да инвестира за първи път в железниците на Турция, подпомагайки икономически растеж, който ще стимулира търсенето на транспорт., съобщава Bloomberg.

Банката вероятно ще вложи 1,1 милиарда евро (1,2 милиарда долара) свеж капитал в страната тази година, което е повече от около 1 милиард евро, предвидени за 35-те проекта през 2019 г., заяви в интервю в Истанбул управляващият директор на ЕБВР Турция Арвид Тюркнер. Банката очаква икономиката на Турция да нарасне с 2,5% през тази година, на фона на очакваното свиване от 0,2% за миналата година.

Планираната инвестиция идва след като през 2016 г. правителството на Турция започна да обновява железопътната си система с цел да намали зависимостта на икономиката от автомобилния транспорт, който е поел почти целия товар в страната. Заемът на ЕБВР е насочен към високоскоростната линия Халкали-Капикуле, свързваща Истанбул с българската граница.

Проектът, който ще отнеме четири години, се очаква да струва 530 милиона евро и вече е с осигурени 275 милиона евро безвъзмездни средства от ЕС. ЕБВР, която управлява общите инвестиции от около 6,9 милиарда евро в Турция, води преговори с транспортното министерство по проекта, каза Туркнер.

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg