EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Дойче Банк: Европа пред рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дойче Банк: Европа пред рецесия

mail07:00 | 12.02.2019прегледи 735 коментарикоментари 0


Дойче банк предупреди, че еврозоната се намира "близо до рецесия" и отбеляза, че е намалила прогнозата си за БВП на региона на единната валута за 2019-а година до 0,9% от предишна оценка за растеж с 1,2%. Това е третата низходяща ревизия на прогнозите на водещата германска банка само в рамките на последните два месеца. "Еврозоната се намира в рецесионна орбита и е близо до рецесия", заявиха от банката.

Според анализ на банката, икономиката на Германия също може да се окаже в рецесия. "Развитието на няколко ключови циклични показателя ни карат да мисли, че в момента германската икономика се движи към рецесия". Икономистите на банката все още не са прецизирали тяхната прогноза за растеж на БВП на водещата европейска икономика с 1% през настоящата година, тъй като очакват данните на Федералната статистика Destatis за четвъртото тримесечие на 2018-а, които ще бъдат публикувани на 22-ри февруари. В първата си експресна оценка от миналия месец германската статистическа служба заяви, че страната е избегнал рецесията с оглед на слабо увеличение на брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2018-а година след спад на БВП с 0,2% през третото тримесечие.

Водещата германска банка обаче добави: "Като се имат предвид много по-слабите от очакваните януарски бизнес проучвания, ние очакваме германската икономика да се свие отново през първото тримесечие на 2019-а година", визирайки и факта, че глобалната икономическа несигурност скочи рязко през декември, достигайки нов исторически връх.

"Повечето от глобалните проблемни точки (Брекзит, притесненията около китайския икономически растеж) се влошиха допълнително през януари, което прави много трудно да се предположи, че може да има фундаментално подобрение до края на първото тримесечие", посочи германският кредитор. Предупреждението на банката идва непосредствено след като шефът на Фед на Далас Робърт Каплан също подчерта, че Европа е в опасност от рецесия.

Междувременно Италия вече навлезе в техническа рецесия, след като икономиката на страната се свива за втори пореден път през последното тримесечие на 2018-а година, съобщава БНР. В своя "зимен доклад" ЕК намали рязко прогнозите си за растежа на икономиката на еврозоната през настоящата година, като направи сериозна низходяща ревизия и на очакванията си за икономическото представяне в Германия и Италия.

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg