EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Дните на новогодишната пукотевица са преброени?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дните на новогодишната пукотевица са преброени?

mail07:10 | 03.01.2020прегледи 423 коментарикоментари 0


Тържествените наздравици с шампанско и шумните пукотевици от разноцветната заря характеризират типичната новогодишна нощ в Германия. Германците определено не пестят средства за пиротехнически изделия - според Асоциацията на пиротехническата индустрия през миналата година секторът е генерирал продажби от близо 133 милиона евро.

Частната заря е важна част от германските традициите, свързани с посрещането на Новата година. В дните преди празничната нощ хиляди германци се отправят към магазините, за да се запасят със солидно количество ракети пиратки. В европейски градове като Париж или Дъблин не е така - там има организирани фойерверки в центровете.

Опасност за хората и сградите

Начинът, по който германците отбелязват края на календарната година, има обаче големи недостатъци. Фойерверките замърсяват околната среда, животните и децата се стресират от шума, а освен това всяка година стотици получават наранявания от дефектни или неконтролирани палежи. Ето защо много германски градове решиха да наложат забрана за фойерверките. Сред тях е и Аахен, където местните власти наложиха за първи път забрана върху ракетите, които се издигат във въздуха на повече от два метра. "Искаме да защитим историческите сгради. Преди девет години новогодишна ракета предизвика в една църква пожар, който сериозно повреди олтара", казва за Дойче веле Линда Плаш от градската управа. В историческия център на града катедралата, къщите в стил “фахверк” и старите сгради са разположени една до друга. И за да бъдат опазени, тази година няма да има фойерверки.

Отмира ли традицията на новогодишната пукотевица?

Германия като че ли ще последва примера на Париж и в празничната нощ ще заложи на светлинните и лазерни шоута. Във френската столица е забранено пускането на фойерверки, градове като Ню Йорк и Сидни също са наложили подобни ограничения. В Ню Йорк, например, пукотевицата в новогодишната нощ е крайно необичайно явление. Вместо това пускането на фойерверки е традиционен начин за отбелязване на Деня на независимостта. Същото важи и за Франция - празнична заря се организира официално за националния празник на страната.

Според проучване на института YouGov в Германия, трима от четирима участници в анкетата подкрепят идеята за пълна или поне частична забрана на фойерверките.

Природозащитниците също апелират за забрана на новогодишната пукотевица. Германската организация “Помощ за опазване на околната среда” (DUH) призова германците да изпращат петиции до местните общини за забрана на употребата на фойерверки за лична употреба. От организацията са изпратили писма с това искане до 98 града. Организацията посочва, че вследствие на гърмежите в празничната нощ, в атмосферата се отделят над 5000 тона фини прахови частици - количество, равняващо се на 16 процента от емисиите на ФПЧ, генерирани от автомобилния трафик годишно.

Неочаквана подкрепа

Междувременно природозащитниците и привържениците на пълната забрана за използване на пиротехника за частни нужди получават неочаквана подкрепа от пазарния сектор. За първи път отделни големи търговски вериги като “Hornbach”, например обявиха, че в бъдеще спират да продават пиротехника.

Още тази година и други известни германски вериги-магазини премахнаха фойерверките от асортимента си. Някои посочват като причина екологичния аспект, други - защитата на животните от шума. Повечето са наясно, че рискуват да понесат известни загуби: "Отказваме се от известни печалби и не знаем как ще реагират клиентите", казва Кристоф Виндгес, който е управител на голям магазин Едека в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

В Германия първите стъпки към една по-тиха и чиста новогодишна нощ вече са направени. От организацията “Помощ за опазване на околната среда” дори смятат, че в Германия възниква ново движение срещу пиротехниката. Данните обаче показват съвсем друго - от проучване на германската осведомителна агенция dpa за 53 града и общини става ясно, че едва 23 общини са издали забрана за пускането на фойерверки и то само в определени райони. Пълна забрана важи само за Северно море - за островите Фьор, Амрум и Зюлт.

А за градовете, които избират да наложат частична забрана, не опазването на околната среда е от решаващо значение. Линда Плеш коментира, че в Аахен емисиите на финни прахови частици от фойерверките по Нова година са били незначителни. Това означава, че забраната в града е наложена най-вече с цел предпазване на историческите сгради.

В Мюнхен ограничената употреба на пиротехника се дължи на безпокойството на градската управа за сигурността на хората - “човек вече не може да бъде сигурен дали ще остане невредим, ако посрещне Новата година в центъра на града”, обясняват от кметството. По тази причина тази година фойерверките са забранени главно в историческия център на града.

Засега обаче редица големите германски вериги не се отказват напълно от продажбите на новогодишни фойерверки. От Асоциацията на германската пиротехническа индустрия им пригласят - според тях дискусиите около потенциалната забрана на фойерверките са “безпочвени”.

/източник: Дойче Веле, снимка: pixabay.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg