EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Градушката в София & поуките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Градушката в София & поуките

mail18:55 | 30.07.2014прегледи 26522 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Мощна градушка удари София в първите дни на юли. След първоначалния шок последва тишина, навсякъде в столицата беше погром – счупени стъкла на сгради и автомобили, отнесени външни изолации и мазилки, щети по покривите на частни и обществени сгради.

Защо се случи така? Климатичните промени вече се усещат и подобни природни изпитания ще се случват на по-къси периоди. Това обаче повдига въпроси, свързани с качеството на сградите, в които живеем и работим. За коментар потърсихме инж. Татяна Радевска, изпълнителен директор и съдружник във ВИ ДЖИ ЕФ ООД, една от водещите фирми в България за иновативни строителни решения, специализирана в три направления: Покривни и хидроизолационни решения, Интегрирани фотоволтаични покривни системи и Системи за инфраструктурни проекти и обекти по опазване на околната среда.

Г-жо Радевска, застрахователите и автомонтьорите се задъхаха от работа след градушката в София. Каква е ситуацията във Вашия сектор и достатъчно ли са фирмите, които могат да се справят с извънредните ремонти?

И ние в момента се задъхваме от работа, ремонтираме покриви, някои от които са тотално разрушени от градушката. Щетите варират в зависимост от вида на покривната система и възрастта на покритието. Сега определено фирмите, занимаващи се с хидроизолации са доста ангажирани. Но като цяло компаниите, които могат да бъдат добър партньор в тази ситуация, които имат опит и специалисти, не са многобройни. Надявам се потърпевшите да подходят разумно този път и да внимават на кого ще се доверят.

След градушката има много унищожени покриви. Какви са изводите, некачествени материали, некачествено изпълнение или каква е причината за толкова много щети?

Нямам претенции да мога да дам еднозначен отговор на този въпрос, има различни ситуации.
След бурята това което се вижда е, че има покриви, които са понесли бедствието без никакъв проблем и такива които са частично повредени или напълно разрушени.
На база на това, с което се сблъскваме през последните седмици, мога да кажа, че от сериозни проблеми страдат покривите, при които има подценяване на основни строителни принципи и критерият ниска цена е бил водещ при избора на система/изпълнител.
Разбира се, има и много пострадали покриви, които отдавна е следвало да бъдат санирани, на които експлоатационният живот е отминал отдавна, но не е дошъл реда да се ремонтират.

За да бъда разбрана, ще започна с това, че изначално е важно да се прецени за всяка сграда, коя е най-подходящата хидроизолация (в процеса на проектиране, изграждане или в процеса на саниране). На професионален език това се нарича покривна хидроизолационна система и включва: вида на хидроизолацията, вида на топлоизолацията (тяхната съвместимост), съответните дебелини, начина на монтаж, водоотвеждащата система и пр.
Какво се наблюдава? В някои от случаите на поразени покриви, причината е неподходящ покривен детайл. В други случаи, качеството на вложените материали е критично ниско, те не могат да поемат нормалните натоварвания по време на експлоатационния период, а какво остава да понесат обстоятелства на форсмажор. Некачественото изпълнение е допълнителна екстра, но когато имаме подценяване на съществени елементи от строителния процес, тя някак естествено се появява.
Как се стига до това? Лесно! Имаме силно стагниран пазар, слаба инвестиционна активност, лоша икономическа среда, липса на строг контрол. От една страна, инвеститори, предприемачи, клиенти се опитват да постигнат най-ниска цена, а от друга - търговци и изпълнители се опитват да отговорят на тези очаквания, водени от необходимостта да оцелеят. Този стремеж на моменти надхвърля пределите на здравия разум и резултатът е на лице.
Аз съм в този бранш от 20 г. и наблюдавам тези процеси от близо, особено в последните години започнаха да се предлагат строителни продукти с лимитиран живот, конструирани едва да покрият минимални критерии, но не и проектният живот на сградата, както се вижда. Преимуществото им е, че са евтини, но колко евтини са всъщност те?
И още, фокусира се много върху „икономични покривни системи”, но колко икономични всъщност са те?

Чия е отговорността?

Отговорността е на всички участници по веригата, сега е моментът всички участници в процеса да си дадем сметка за нашата роля и нашата отговорност.

Ще започна от нас изпълнителите, професионалната етика и отговорност не бива да се нарушава. В момента всички ние имаме проблем, защото имаме разочаровани клиенти и трябва да си върнем тяхното доверие. Трябва категорично да се прекратят порочните практики на някои от колегите в бранша. Има случаи, когато се влагат едни материали, а се представят сертификати на други. Полагат се също изолации за различно приложение с цел поевтиняване, но това остава незабелязано от страна на надзорните и контролните органи. Много често отговорна дейност като изпълнението на покривна изолация се прави от неквалифицирани работници, а няма орган, който да проследява и да дава оценка за това. Реален контрол и санкция при нарушение на закона и наредбите категорично трябва да се завиши!

Отговорността е и на собствениците на сгради и жилища. От техния избор на изпълнител и система зависи, дали ще имат здрав и надежден покрив във времето или ще се налага да правят чести и скъпи ремонти. Клиентите, които се обръщат сега към нас са го разбрали по трудния начин, тъй като течовете в това дъждовно време застрашават бизнеса им или разрушават дома им. Всеки би трябвало да си дава сметка възможно ли е едно нещо, което се очаква да трае много години, да струва толкова малко.

Как да се ориентират в цените – какъв е разумният праг, под който не бива да се съгласяват?

Цената зависи от много фактори първо има различни по вид покривни системи, самите обекти са с различна сложност, възможни са при конкретни ситуации и допълнителни операции и пр.
Така че посочената цена следва да се разглежда само като ориентир. При реновиране на плосък покрив с битумна еластомерна мембрана (армировка Р- полиестер, минерална посипка, тегло 4.5 кг/кв.м ) с включени труд и консумативи цена за кв.м завършен продукт около 17 лв. като разумен минимум.

Какво бихте посъветвали гражданите и бизнеса при избора им на изпълнител на хидроизолации и покривни системи?

Не бих искала да давам съвети, бих споделила как аз бих постъпила.
Ако имам нужда да санирам покрива на дома си или да избера покрив за новостроящ дом, ще отделя време да проуча нещата в детайли. Ще поискам оферта от няколко фирми изпълнители, ще поискам референции и ще говоря с хората, които вече са ги ползвали. Няма да се доверя на фирма без препоръка или без история. Ще поискам и независимо професионално мнение. Без значение колко атрактивни цени предлагат, не бих водила разговори с компании със съмнителен опит или такива, чиито собственици веднъж са фалирали. Тази информация е достъпна и хората биха могли да я проверят. Клиентите трябва да знаят, че могат да се обърнат за съвет към професионалните компании – повечето от добрите фирми го правим напълно безплатно.
Ако съм инвеститор, ще се обърна задължително към водещите компании в бранша с опит и рефернции. Водещо при избора ще е опитът, професионална експертиза, гаранция за добро изпълнение и наличието на ресурс и активи за обезпечение на гаранциите.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg