EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

В Европа вдигат смело ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Европа вдигат смело ДДС

mail18:30 | 04.01.2011прегледи 2890 коментарикоментари 1


Явор Иванов
През средата на миналата 2010 и в началото на тази година много страни от Европа вдигнаха ставките на ДДС. Така те компенсират както ниските приходи в хазната, така и намаляват бюджетните си дефицити. Очевидно това се оказва най-бързият и лесен начин да се увеличат приходите кеш, въпреки опасността от разрастване на сивия сектор. Правителствата рискуват и вдигат ставките тъй като този данък, от въвеждането му през 1954 година, гарантира на всеки държавен бюджет между 43-45 % от постъпленията в хазната.
От 1 януари тази година размерът на данъка върху добавената стойност във Великобритания се повиши на 20%, от досегашните 17.5%. Това е втора промяна на този налог в рамките на година. От януари 2010 данъкът бе намален на 15%, като намерението на тогавашното правителство на Гордън Браун бе да съживи икономика и стимулира потреблението. Увеличеният сега ДДС трябва да донесе до 13 млрд. лири в борбата с рекордния бюджетен дефицит в страната. Домакинствата от средната класа ще плащат с около 600 лири повече данъци след повишаването, показва проучване на в. Times. Бизнесът предупреди, че данъкът може да има разрушителен ефект върху крехката икономика. Според новите стойности на ДДС цената на бензина ще се покачи до 1.20 лири за литър, а средната цена на халба бира за първи път ще стане 3 лири. Цените на много стоки и услуги ще се покачат с над три пъти увеличението на ДДС, отбелязват медиите на острова.
Шампиони по ДДС
Три страни в ЕС рязко вдигнаха ДДС през миналата и тази година. Най-голяма драма и неразбория предизвика данъкът в Румъния. Румънското правителство промени ставката на ДДС от 19% на 24% и тя влезе в сила на 1 юли 2010. През октомври обаче депутатите от управляващата коалиция гласуваха ДДС на основните хранителни продукти като хляб, месо, мляко, олио и захар да бъдат облагани с 5% ДДС, не с 24%. През ноември президентът Траян Бъсеску обяви, че вероятно ще върне в парламента законите за намаляването на ДДС върху основните хранителни продукти, които депутатите от управляващата коалиция признаха, че са подкрепили по грешка. Унгария също миналата година рязко увеличи ДДС - от 20% на 25%, поради което в момента Унгария е сред страните с най-висока инфлация в ЕС. Испанският ДДС скочи пак през лятото от 16% на 18%, като засегна цените на облекла, електроуреди, алкохол. ДДС при храните се увеличи от 7% на 8%, ставката е валидна и за безалкохолните напитки, хотелиерството и ресторантьорството. Продуктите от първа необходимост (ориз, яйца, хляб, плодове и зеленчуци) не бяха засегнати.
Храните и услугите в Гърция също поскъпнаха заради повишената ставка на ДДС от началото на годината, която се вдига от 11 на 13 %. Увеличението ще засегне хиляди стоки, а също така сметките за ток и газ, цените на такситата, магистралните такси и влаковете, електрическите и ВиК услуги, съобщават медиите в страната. Единственият оазис са намаленията на лекарствата и хотелските услуги, чието ДДС пада на 6,5%.
Предстоящи увеличения
През януари в Сърбия се очаква повишение с от 5 до 20% на южните плодове, сладкишите, кафето, домакинските и козметичните препарати, брашното, предаде белградското радио Б92. Макар че измененията в закона за ДДС още не са влезли в сила, някои стоки вече се продават с повишени цени. Лимоните са поскъпнали с 10 %, сладкишите с 5%, кафето до края на тримесечието също може да поскъпне с 10%. Очаква се тези дни цените на домакинските препарати да бъдат повишени от 5 до 8 %, а брашното - от 10- 12%, което много скоро ще се отрази и на цените на хляба и тестените произведения. Търговците на цигари все още задържат поскъпването на тютюна, макар че с въвеждането на нови акцизи от 1 януари пакет цигари поскъпна с около 9 динара (0,085 евро).Също благодарение на акциза бензинът през януари ще бъде поне с 6 динара (0,057 евро) по-скъп от този, който се купуваше преди Нова година. Повечето стоки в страната се облагат с 18%, има и намалена ставка 8%.
Във Франция подготвят обществото за вдигане на ДДС. Въпросът е кога ще се случи тя. Според Ален Минк, съветник на Никола Саркози, нито една европейска страна няма да избегне увеличение на ДДС с поне 2%. На фона на всичко това Германия има намерение да намали ДДС, за да подкрепи потреблението. Данъкът в страната бе увеличен в началото на 2007 с три пункта - от 16% на 19%.

България без промени
През миналата година България бе много близо до вдигане на данъка, като се обсъждаха различни варианти за по-висок ДДС от сега съществуващия 20%. Правителството обмисляше увеличение на ставката на 22%, 23% дори 24 %. В край на сметка се стигна до решение данъкът да остане непроменен, но да бъдат намалени с 20% държавната администрация и разходите, свързани с нея.

 


 
Коментари
 
Ewiak Ryszard - 06-01-2011 г. 16:15:04

Това е залезът на Европейския съюз. Какво казва Библията? "В определеното време [северният цар = Русия] ще се върне." (Даниил 11:29а) Това означава също, разпадането на Европейския съюз и НАТО. По-късно ще бъде ядрена война. (Числа 24:23,24; Даниил 11:29b,30a; Матей 24:7; Откровение 6:4) "Голяма сабя" = ядрено оръжие. Това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:8)

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4147