EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Без пестиците през деня върху нивите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без пестиците през деня върху нивите

mail13:10 | 09.01.2020прегледи 394 коментарикоментари 0


Министерството на земеделието обмисля да забрани пръскането през деня на ниви с пестициди, опасни за пчелите, за да се намали отравянето им. Това става ясно от отговор на министър Десислава Танева на депутатски въпрос.

Земеделските стопани, които ползват продукти за растителна защита, ще минават обучение и ще ползват консултанти преди употребата им.

На сайта на агенцията по храните е публикуван регистър на издадените разрешения за прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане, както и списък на разрешените продукти по съдържащи се в тях активни вещества. Има и списък на разрешените инсектициди, където в отделна колона със знак SPe8 са означени всички опасни за пчелите продукти, които изискват и допълнително внимание при употреба, е обяснила Танева.

От 15 март тази година в областните дирекции на БАБХ ще има дежурни инспектори, които да отговарят на сигнали за използване на забранени продукти. Ще се внедри и електронна платформа за оповестяване на предстоящи третирания на земеделските площи с продукти за растителна защита, за което настояват пчеларите.

Държавна лаборатория е оборудвана, за да се изследват приби от умрели пчели за наличие на остатъци от пестициди.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg