EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$65 млрд. е търговията Русия-Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$65 млрд. е търговията Русия-Турция

mail13:35 | 27.11.2023прегледи 1093 коментарикоментари 0


Търговията между Турция и Русия ще надхвърли 65 милиарда долара през 2023 г., както беше и миналата година, каза руският генерален консул в Истанбул Андрей Буравов пред Анадолската агенция (АА).

Буравов посочи, че обемът на двустранната търговия е нараснал 3 пъти през последните пет-шест години. Това предаде АА за БТА.

„Редовният диалог между лидерите на двете страни продължава. Успоредно с това се осъществяват редовни контакти на ниво на икономическите ни министерства“, подчерта руският генерален консул пред АА.
Припомняйки предложението на президента Владимир Путин за изграждане на хъб за природен газ в Турция, Буравов каза, че двете страни работят по детайлите.

На среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на регионална среща в Казахстан през октомври 2022 г. Путин каза, че изграждането на хъб в Турция ще позволи регулиране на цените, продажба на газ на разумни цени и изключване на „политизирането“ на въпроса.

Отбелязвайки, че доставките на природен газ от Русия продължават по различни канали, Буравов каза: „Най-накрая, доставките на газ се извършват през газопровода „Турски поток“ в желания от Турция обем и има потенциал“.

За изграждането на атомната електроцентрала „Аккую“ в Мерсин, Южна Турция, той каза: „Турция не само създава ново съоръжение, но също така се създава нов клон на икономиката в страната".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg