EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$50 млрд. оборот с Китай преследва Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$50 млрд. оборот с Китай преследва Турция

mail13:12 | 08.10.2010прегледи 1880 коментарикоментари 0


Турция цели да увеличи търговския си оборот с Китай до 50 милиарда долара от сегашните 17 милиарда долара в идните пет години, каза днес турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на обща пресконференция с китайския си колега Вън Цзябао, който е на посещение в Турция.
Ердоган каза още, че енергийното сътрудничество в ядрената енергия ще сформира част от увеличаващата се търговия с Китай, отбелязва агенция Reuters.
Турският премиер посочи, че двете страни са се споразумели да използват местните си валути - лира и юан, в двустранната търговия.

Китайският премиер Вън Цзябао се срещна днес с турските ръководители в Анкара, за да обсъди с тях начини за задълбочаване на сътрудничеството между  двете страни с нововъзникващи икономики, като изрази пожелание за обръщане на нова страница в двустранните отношения, предаде АФП.
Вън Цзябао бе приет от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.
Надявам се искрено, че тази визита ще послужи за засилване на двустранното политическо доверие, за засилване на нашето сътрудничество, основаващо се върху взаимна изгода, и за обръщане на нова страница в историята на приятелските
турско-китайски отношения, посочи китайският премиер в съобщение при пристигането си в Анкара късно снощи.
По повод посещението на китайския премиер, първото на такова ниво от 2002 г., около стотина уйгури организираха протестна демонстрация пред хотела, в който бе настанен китайският гост. Те протестираха срещу отношението на Китай към тюркоезичното уйгурско малцинство, живеещо в автономния район Синцзян.

Полицията попречи на демонстрантите да се приближат до хотела, а обувка, хвърлена по посока на колата на китайския премиер, не улучи целта си.
Турция признава китайския суверенитет над района на Синцзян, но миналата година Анкара критикува потушаването на бунтовете в Синцзян, като премиерът Ердоган бе споменал тогава за "жестокости".
През 2009 г. търговският стокообмен между двете страни достигна 14,2 милиарда долара, като търговските отношения се изразяваха главно в износ на китайски стоки.
Анкара и Пекин са си поставили за цел да увеличат стокообмена, който се очаква да достигне 17 милиарда долара през 2010 г., до 50 милиарда долара през 2015 г., съобщи турският премиер Ердоган след разговорите днес с китайския гост.
Днес ние набелязахме заедно график. Според графика се договорихме, че ще издигнем обема на търговията до 50 милиарда долара до 2015 г. и определихме втори етап до 2020 г. за издигане на търговията до 100 милиарда долара, заяви турският премиер.
Той каза, че по време на разговорите са се договорили да се работи по въпроса за преминаване към разплащане в национални валути в двустранните търговски отношения, съобщава ИТАР-ТАСС.
Това ще бъде още една важна крачка, аналогична на тази, която направихме в отношенията с Русия и Иран, посочи още Ердоган.
След разговорите двамата премиери присъстваха на подписването на осем споразумения за сътрудничество между Турция и Китай, засягащи развитието на търговията, транспорта, комуникациите и културата.
Турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм посочи по-рано, че споразуменията включват модернизация на турската железопътна система, като турско-китайското сътрудничество в тази сфера ще даде възможност за осъществяване на осем проекта, обхващащи 4500 километра от турските железопътни линии.
Турският вестник "Сабах" съобщава, че Китай проявява интерес към участие в проекти като изграждане на трети мост над Босфора.
Китайският премиер съобщи, че двете страни са се договорили за изработване на съвместни механизми в борбата с тероризма и сепаратизма, съобщава ИТАР-ТАСС.
Утре Вън Цзябао ще се срещне с турския президент Абдуллах Гюл, ще разговаря с представители на турските делови среди в Истанбул и ще посети исторически обекти.
Визитата на китайския премиер в Турция се разглежда от анализаторите като израз на желание от страна на Пекин да привлече към себе си една страна с нововъзникваща икономика,  която бързо излезе от световната криза и има икномически растеж
от 11,7 процента и 10,3 процента през първите две тримесечия на 2010 г.
Турция е страна, към която Китай проявява силен интерес по икономически и политически причини, отбелязва Седат Лячинер от центъра за анализи Ушак в Анкара.
Анализаторът изтъква, че този интерес е свързан с нарастващото регионално влияние на Турция, както и с икономическата й сила.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg