EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$1000 такса в Американския университет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$1000 такса в Американския университет

mail13:10 | 02.03.2012прегледи 3555 коментарикоментари 1


Ерол Емилов
Вълна от недоволство в Американския университет в България. Над 500 студенти от пет континента протестираха срещу повишаването на семестриалните такси и таксите за храна. Недоволството прерастна в шествие от общежитията на щатския ВУЗ, което приключи пред сградата на университета. Със скандирания „No meal plan” (“Не на хранителния план”) и “Free food” (“Свободна храна”) недоволните вишисти влязоха в сградата на ВУЗ – а, където дадоха протестната декларация на заместник-ректора по академичните въпроси Сайръс Рийд.
"Моите врати винаги са отворени за студентите. Истината е, че новите решения бяха обсъдени и гласувани единодушно в Комисията по студентски въпроси, в която има двама представители на студентите", коментира президентът на университета д-р Дейвид Хюуайлър. Toй опроверга слуховете, че студенти с пълни стипендии ще работят в офиси на университета. АУБ дава над 4 милиона долара годишно за стипендии на най-добрите първокурсници. Всеки студент с резултат над 1350 SAT (от двете части Математика и Езикови умения) се обучава безплатно в университета, а останалите получават финансова подкрепа до 80% от таксата за високи резултати и в зависимост от финансовото положение на семейството.
Желанието на студентите е да бъдат премахнати трите нововъведения. Първото е увеличението на таксите за храна със 100 долара. Тези пари щели да бъдат вложени в строежа на новата спортна зала в „Скаптопара”. Втората причина за недоволството е задължението, което ще бъде въведено от месец септември тази година всеки студент да има дебитна карта с 500 лева вътре. Третото нещо, от което студентите не са доволни е увеличаването на бала за стипендии. Той трябва да бъде над 3,50 по 4-балната система.
Ако промените влязат в сила, ще бъркат в джоба на студентите с над 1000 долара годишно.
Снимка: Американски университет в България
 


 
Коментари
 
sisa - 21-07-2012 г. 20:30:51

1000 долара годишно - нормална магистратура в БГ уни - не звучи много

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg