EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€8,5 млн. от фонд „Козлодуй” за саниране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€8,5 млн. от фонд „Козлодуй” за саниране

mail14:29 | 07.05.2013прегледи 542 коментарикоментари 0


На официална церемония бяха връчени 16 споразумения за рехабилитация на 31 обществени сгради по Международен фонд "Козлодуй". Предвижда се да бъдат рехабилитирани 15 болнични, шест учебни, четири административни сгради, две спортни зали и четири други. Проектът, финансиран с близо 8.5 млн. евро от Международния фонд „Козлодуй“, ще осигури годишно спестяване на енергия в размер на 27.75 млн. кВч и намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 9.63 тона годишно. По същата програма ще бъдат санирани 75 сгради в големите общини и 168 сгради в малките общини. Програмата не изисква съфинансиране от страна на получателите.

България вече е получила общо 850 млн. евро от Международен фонд „Козлодуй”, от които 378.5 млн. евро – за т.нар. "неядрен прозорец". С помощта на тези средства са подписани 34 споразумения на стойност 334.8 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност в обществени сгради. Вече са рехабилитирани 126 сгради, още 75 в големите общини са в процес на избор на изпълнители за санирането, а предстои да бъдат сключени договори за още 150 сгради, където изпълнителите вече са избрани. Отново със средства от фонда е подменено уличното осветление в 20 общини, а в още 14 процесът все още не е приключил.
Реализацията на всички тези проекти се очаква да осигури повече от 2 млн. киловатчаса спестена енергия годишно. Това се равнява на 640 мегавата инсталирана мощност – или повече от половин блок на АЕЦ "Козлодуй".
Реализацията на Националната програма за енергийна ефективност ще направи проект като АЕЦ „Белене“ ненужен и същевременно българските граждани ще живеят в уютни сгради и качествена среда. Това коментира президентът Росен Плевнелиев, който присъства на церемония в икономическото министерство по връчването на споразуменията с бенефициенти по V транш на проекта „Енергийно ефективни мерки в обществени сгради“. „Надявам се веднъж завинаги да спрем да задаваме въпроса трябва ли енергийната ефективност да бъде приоритет“, подчерта държавният глава. С инвестиции от 1 млрд. евро може да бъде реализирана икономия от около 2000 мегавата, колкото е проектната мощност на АЕЦ „Белене“ на стойност 10 млрд. евро, коментира президентът.
Служебното правителство преговаря с ЕК по Договора с партньорство до 2020 г. енергийната ефективност да бъде финансирана по две оперативни програми, като смислен национален приоритет, от който печелят милиони българи, коментира президентът пред журналисти. В момента от произвеждани 13 000 мегавата електроенергия ползваме едва от 2 до 4 хиляди, затова работим за намирането на цялостно решение на проблемите в енергийния сектор, заяви държавният глава. В момента всички елементи на енергийната система се проверяват, за да се вземе решение по какъв начин да бъде променена националната енергийна стратегия. „Ще бъдат проверени всички по веригата - кой, защо и какво и прави по отношение на цената на тока, за да имаме решение не на парче, а цялостно решение“, коментира президентът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048