EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

€75 млрд. по-малко в бюджета на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€75 млрд. по-малко в бюджета на ЕС

mail07:05 | 14.02.2020прегледи 1693 коментарикоментари 0


В следващите седем години бюджетът на ЕС ще разполага със 75 милиарда евро по-малко, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя настоя поне една четвърт от новия бюджет на ЕС да бъде насочена към усилията за опазване на околната среда. Според Фон дер Лайен ЕС би отчел голям напредък, ако използва т. нар. собствени бюджетни приходи с въвеждането на нови данъци.

Председателят на ЕК подкрепи държавите в ЕС, които настояват за запазването на политиките за замеделие и за сближаване, но отбеляза, че са необходими средства и за новите задачи пред ЕС в областите на образованието, отбраната и цифровизацията.

Хърватското председателство на Съвета на ЕС посочи, че засега постигането на съгласие по новия бюджет на ЕС се очертава трудно. Председателството допълни, че преговорите се водят вече две години без видим напредък.

В последвалите изказвания на парламентарните сили групата на Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи свикването на извънредно заседание на Европейския съвет за бюджета на 20 февруари. ЕНП призова за въвеждане на европейско законодателство срещу олигарсите, за да не може големи суми от бюджета на ЕС да стигат до едни и същи джобове. Тази група посочи необходимостта от обвързване на изплащането на средства от ЕС с въпроса за върховенството на закона. Според групата на ЕНП законността е по-силна там, където има независимо правосъдие и свободни медии.

Групата на социалистите и демократите призова да се реши въпросът с т. нар. "собствени приходи" за европейския бюджет. Според социалистите е необходимо ЕС да се договори за бюджет, при който няма губещи и печеливши страни.

Групата "Обнови Европа" настоя за осъвременяване на политиките за земеделие и сближаване и подкрепи осигуряването на "собствени приходи" за европейския бюджет. Тази политическа сили също призова за обвързване на въпроса с върховенството на закона и отпускането на средства от европейския бюджет.

Групата "Идентичност и демокрация" заяви, че много от досегашните разходи на ЕС не водят до видими ползи за гражданите. Според тази политическа сила ЕС няма нужда от "собствени приходи", а би могъл да спести 20 млрд. евро от средствата за структурни реформи и 13 млрд. евро от предприсъединителните фондове.

Групата на Зелените се възпротиви срещу намерението на ЕС да вложи недостатъчно средства в прехода към чиста икономика. Зелените заявиха, че няма да подкрепят бюджета, ако се предвижда да бъде по-ограничен от досегашния.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) отбелязаха нуждата от намаляване на средствата за земеделие и сближаване, за да се постигнат другите цели на ЕК при новите финансови условия. Липсва смелост да оценим ефективността на досегашния бюджет; трябва намаляване на средствата там, където не се наблюдават достатъчно ползи, заяви групата на ЕКР. Тази политическа сила също подкрепи обвързването на върховенството на закона с отпускането на бюджетни средства.

Групата на Европейската обединена левица изрази мнение, че намеренията на комисията за енергийния преход няма да се сбъднат, ако разходите в бюджета останат без промяна в частта за земеделие и за сближаване.


Тагове: ЕС, бюджет
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1860