EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€6,9 млрд. държавна помощ за "зелен" водород

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€6,9 млрд. държавна помощ за "зелен" водород

mail10:09 | 19.02.2024прегледи 541 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че е одобрила 6,9 милиарда евро (7,4 милиарда долара) държавна помощ за инфраструктурни проекти за увеличаване на доставките на "зелен" водород, предаде Ройтерс.

Очаква се помощта, която ще предоставят седем държави от ЕС, да отключи допълнително финансиране от 5,4 милиарда евро под формата на частни инвестиции, като 32 компании участват в 33 проекта за възобновяем водород, посочват от ЕК.

Проектите ще подкрепят внедряването на широкомащабни електролизатори за производство на възобновяем водород и тръбопроводи за транспортирането му.

Също така ще помогнат и за развитието на широкомащабни съоръжения за съхранение на водород и изграждането на терминали за обработка и пристанищна инфраструктура за обработка на доставки с втечнен водород.

"Това ще създаде първите регионални инфраструктурни клъстери в няколко страни членки и ще подготви почвата за бъдещи междусистемни връзки в цяла Европа, в съответствие с Европейската водородна стратегия", каза  еврокомисарят но конкуренцията Маргрете Вестагер.

Одобрението на помощта, предоставена от Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия и Словакия, бележи началото на третия така наречен "важен проект от общ европейски интерес", насочен към водорода.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg